петак, 11. октобар 2019.

Михољдан – господски празник!

  

Михољдан, односно свети Михољ, сматра се заштитником морепловаца и највише га славе православни у приморју. У Боки, Михољдан зову и господски празник, јер су га славиле чувене адмиралске и капетанске породице. Морнари не испловљавају на море јер се вјерује да Светог Михоља треба прославити код куће

Михољдан или Миољдан је празник који се празнује 29. септембра/12. октобра. Тај дан је у календару Српске православне цркве посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику (негдје Кириак, Кирик).

Киријак Отшелник је био коринтски пустињак који је живио средином V вијека. У раној младости отишао је у Јерусалим, гдје је ступио у манастир. После двадесетак година повукао се у пустињу.



У његовом житију се каже: „Чинио је чудеса, јер бјеше велики угодник Божији. Прочуо се као велики подвижник надалеко, те многи долазише к њему у пустињу, једни ради благослова, други ради исцељења, а трећи да разговарају са њим и добију какав користан савет за душу. Није желио славу, те се повуче у још дубљу самоћу у пустињу, али и ту га људи пронађоше, доносећи своје болесне ради исцељења, јер свети Киријак својом молитвом исцијели многе и из многих истера демоне.“

Није сасвим јасно због чега овај празник носи назив Михољдан. Најизвјесније је да је добио име по светом Архангелу Михаилу, који се у католичкој цркви слави тог дана (29. септембра по грегоријанском календару). Име је, дакле, настало од Михаљ или Миховил, како се код Мађара, односно Хрвата, назива Архангел Михаило. Ову тезу поткрепљује и чињеница да је празновање Михољдана посебно распрострањено у српским крајевима који су били под Аустроугарском, и да је најприје прихваћено од стране Карловачке митрополије.

Михољдан се, као и Преопдобни Киријак Отшелник, у неким породицама слави као крсно име 12. октобра по новом календару. То је једна од петнаест најчешћих српских слава.

Седмица.ме 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.