петак, 11. октобар 2019.

Преподобни Киријак Отшелник – Михољдан

  

Михољдан је по бројности свечара je на тринаестом месту слава код Срба. Празник је посвећен Св. Киријаку Отшелнику, кога народ зове Св. Михољ, те отуд назив празника – Михољдан.

Рођен je у Коринту. Отац му Јован био је свештеник, а месни епископ Петар рођак. У 18. години отишао је у Јерусалим, где се и замонашио. Потом је отишао код Светог Јевтимија, који у њему прозре великог духовника, oбуче га у схиму и посла на Јордан Светом Герасиму. Када се Свети Герасим упокојио, вратио се у манастир Светог Јевтимија, где је у подвигу остао 10 година. Потом је мењао место за местом, бежећи од људске славе. Подвизавао се и у манастиру Светог Харитона, где је и скончао када му је било 109 година.

Овај прослављени подвижник и чудотворац био је веома крупан и снажан телом, а годинама се хранио само сировим зељем и то једном дневно, по заласку сунца. Упокојио се у Господу 557. године.Више о животу Светог Киријака можете прочитати овде.

Михољдан се прославља исто као и све друге Крсне славе, припремом славског колача, кољива и вина, и освештањем које обавља свештенство Цркве. Уколико падне у мрсни дан, спрема се мрсна трпеза, а уколико падне у посни дан (среда, петак), спрема се посна трпеза. То је непокретни празник, кога понајвише славе Православни на приморју, јер он је заштитник морепловаца.

У Боки, Михољдан зову и господски празник, јер су га славиле чувене адмиралске и капетанске породице тог краја. На тај дан морнари не испловљавају на море, јер Светог Михоља треба прво код куће прославити, па онда на море кренути. Рођени овог дана посебно су надарени и благословени, и верује се да ће имати свакојаке благодати у животу. Народ је приметио да се око празника Михољдана, време пролепша и отопли, па је тај кратки период, од свега неколико дана, прозвао – Михољско лето. У неким крајевима га још зову и Сиротињско лето, јер му се увек посебно радује сиротиња. Овај дан се назива и мишји дан. Верује се да мишеви и пољске животињице угину на овај дан ако дотле у своје брлоге нису допремили зимницу.

Дрина Инфо


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.