понедељак, 8. јул 2019.

Zaljubljenost u zrelim godinama

Partnere u zrelim godinama ponekad spaja snažna potreba da budu voljeni

OSEĆAJ zaljubljenosti uglavnom se vezuje za mlade, a stručnjaci ističu da se ređe javlja u zrelim godinama jer su emocije potrošene u trci za karijerom, novcem i materijalnim dostignućima koje nameće savremeno društvo. Za iskrenu emocionalnu razmenu ostalo je malo ili gotovo ništa.

Osim toga, sa godinama smo zahtevniji, kriterijumi su stroži, pa i očekivanja od partnera. Zaljubljenost je, naravno, moguća, ali ponekad se izjednačava i meša sa strašću i seksualnom privlačnošću. Osnova privlačnosti među partnerima produkt je prethodnih iskustava i obrazaca koji se nose iz porodice.

Partnere u zrelim godinama ponekad spaja snažna potreba da budu voljeni. Osobe koje su večite čekalice srodne duše iz određenih razloga nisu u stanju da otvoreno i direktno traže to što im je potrebno, već ostaju zarobljeni u konfliktu između htenja i smenja, često besni i frustrirani, iznova razočarani, povređeni ili odbačeni.



Stručnjaci ističu da je razlog tome i to što uporno pokušavaju da kroz zaljubljivanja ožive ili ispune svoje nekadašnje snove i želje, vezane za period detinjstva i rane mladosti.
 
Na primer, žena čekalica želi da bude romantično voljena i obožavana poput princeze, štićena i osvojena divljenjem i herojskim činom, dok muškarac želi da osvoji, poseduje i moćno dominira nad svojom izabranicom kao slavni pojedinci, što se ne uklapa u savremene obrasce ljubavi. Tako je romantična čežnja takve žene atipična za sadašnji svet komunikacija, dok je muška dominacija uglavnom nemoguća misija u svetu samostalnih i ostvarenih žena.

Osećaj zaljubljenosti i iskrena ljubav, iako nije možda tipična za zrelo doba, događa se ukoliko otvorimo srce i prepustimo se najlepšoj emociji bez predrasuda. 
 
Zdrave brakove odlikuje uzajamna spremnost partnera za boljim upoznavanjem i željom za promenama, ukoliko je ona konstruktivna i podržavajuća.

Novosti.rs 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.