недеља, 21. јул 2019.

Свети Прокопије: Ево зашто никако не смете псовати на овај дан

  

Српска православна црква и верници данас славе Светог Прокопија, а мало је позната чињеница да је српски град Прокупље по њему добио име.
Свети Прокопије је живео у 4. веку. Рођен је у Јерусалиму као Неаније, а службовао је у војсци цара Диоклецијана.


Према легенди, у време прогона хришћана, Диоклецијан је одредио Неанија да с једним одредом војске иде у Александрију и тамо затре хришћане. На том путу десио се јак земљотрес након кога му се обратио Бог речима: „Неаније, камо идеш, и на кога устајеш?”. На његово питање: „Ко си ти, Господе? Не могу да те познам”, показао се у ваздуху пресветао крст, као од кристала, и зачуо се глас: “Ја сам Исус распети Син Божји, овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом”.

Овај догађај потпуно је променио Светог Прокопија. Када је као победник ушао у Јерусалим објавио је да је хришћанин.

Када су га, због те изјаве, извели на суд, Свети Прокопије је скинуо мач и војводски појас и бацио се пред судијом, показавши тиме да је он само војник Христа Цара.

http://www.opanak.net/wp-content/uploads/2016/07/sveti-prokopije-2.jpg  

После великих мучења бачен је у тамницу, где му се опет јавио Господ Исус Христос, који га је крстио и дао му име Прокопије. Једног дана дошло му је на тамнички прозор 12 жена и рекле су му: “И ми смо слушкиње Христове.” Оптужене за ово оне су бачене у исту тамницу, где их је свети Прокопије учио вери Христовој, а нарочито томе како ће примити мученички венац. Зато се у чину венчања помиње свети Прокопије, поред боговенчаног цара Константина и Јелене.

 
У Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир светог Прокопија, у ком се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренета у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. Судбина моштију није позната од 18. века.

Бројна народна веровања везана су за празновање овог свеца.

У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер свети Прокопије походи и благосиља младенце. Данас се избегава копање, чак и сахрањивање. Такође се на овај дан није купало.

http://www.opanak.net/wp-content/uploads/2016/07/srpska-pravoslavna-crkva-slavi-svetog-prokopija.jpg  

 
Иако није уписан у црквени календар црвеним словом велики значај се придаје овом свецу код нас.

Постоје и породице које Светог Прокопија славе као крсну славу.

Пошто је реч била о благом свецу који је увек видео само оно најбоље у људима, на данашњи дан се избегавају свађе и псовање што се нарочито допада мамама које ове добре навике и иначе покушавају да усаде деци.

Због чињенице да се његово име помиње приликом склапања брачне заједнице, у неким крајевима се верује да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије данас походи и благосиља младенце.

Извор Опанак.нет

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.