среда, 3. јул 2019.

Срећан празник! МОЛИТВА СВЕТОМ НАУМУ ОХРИДСКОМ ИСЦЕЛИТЕЉУ БОЛНИХ


МОЛИТВА СВЕТОМ НАУМУ ОХРИДСКОМ ИСЦЕЛИТЕЉУ БОЛНИХ


Теби угодниче Бога живога, Науме чудотворче, који испуни закон Бога и Спаса нашег Исуса Христа, и од Њега доби вечни живот, поклањамо се с љубављу и благодаримо ти са смирењем, за премнога твоја дела чудна, којима си помогао немоћним људима, и прославио Име Господа Бога и Спаса свога. Верни слуго Бога и Спаса, теби се даде благодат Светога Духа Божјег: демоне изгонити, болне лечити, немоћне подизати, ожалошћене тешити и у сваком случају људе помагати. Ради тога, ми као недостојни поштујемо тебе као духовну трубу, којом се излива сила и утеха небеска потребитима, и прослављамо Творца слављенога, који ти даде као човеку такву Божанску силу и положај.

Преподобни оче наш Науме, праведниче и пријатељу Ангела, сада падамо пред Тобом, са умилењем и покајањем се молимо, не престај да се молиш за сав православни хришћански народ, пред Престолом Пресвете и Јединосушне Тројице, за праведне и грешне, за све који су на власти, за све који у беди страдају, за епископе, свештенике, ђаконе и монахе, за ктиторе и приложнике свете обитељи ове, за оне што долазе да се поклоне светим и свечесним моштима твојим, за болесне који с вером умиру, за старце и младиће, за девојке и мајке. Светитељу, оче наш Науме, човече Божји, покри слабости наше и излечи болести наше молитвама твојим. Амин.

Још се сада молимо и за слугу Божјег (име) , који тешко страда од немоћи и болести. Ако се овај веза грехом својим или грехом родитеља својих, и ради греха ову болест доби на себи, заузми се о Светитељу, који си сличан Анђелу, код Престола Господа који те прослави, да опрости грех, и болест излечи. Ако је ова болест допуштење од Бога, по светој речи Божијој „кога воли Господ онога и кара, бије сваког сина којега прима” милосно умоли свемилостивог и свесажаљивог Бога. Оче наш, светитељу Науме, услиши нас скоро и излечи слугу Божјег (име) твојим молитвама да не кажу неверници: Где је Бог њихов?

О свети и преподобни оче наш Науме, покажи твоју силу дану ти од Бога свемогућег и на слузи своме као и до сада што си показао безброј чуда над болеснима и слабима у твом часном роду, с вером и покајањем и молитвом припадајућих: учини га здрава телом и душом; изгнај и отерај из њега сатану, пакосника тела човечјег; ојачај тело његово здрављем и силом да би његова душа имала у чему да се подвизава да се каје и за Царство спрема. Отерај од њега превремену смрт да би још делима благом Богу угодио и стражењем милост Божију на Суду Његовом добио.

Помоли се, о преславни Науме чудотворче, за слугу овог (име) да му опрости Господ сва сагрешења вољна и невољна, и очисти га Духом Својим Светим од сваке нечистоте светим молитвама твојим оче Науме, да би прослављати могао Пресвету Тројицу, Која је тебе прославила, Оца, Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове. Амин.

Тропар, глас 4.

Оставио си свет, свеблажени Науме, и прилепио си се Христу, тело си распео, живећи по духу. Похитао си да се подвизаваш на апостолском путу. У веру си уловио мизијска неизмерна мноштва. Зато и нас, избави од искушења, молитавама твојим.

Fotografija Света Петка Ђунис. 


 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.