четвртак, 11. јул 2019.

Веровања на Петровдан: Све мајке треба да ураде једну ствар са својом децом

  

Празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу, у наросу познат као Петровдан, слави се 12. јула.
На тај дан завршава се и велики Петровски пост.

Свети апостол Петар био је један од највећих проповедника хришћанства. Верује се да је само након једне беседе у Јерусалиму успео да преведе 3.000 људи у хришћанство. Верује се да је његова исцелитељска моћ била толико јака да је од тешких болести лечио и оне који би само прешли преко његове сенке.


 http://www.opanak.net/wp-content/uploads/2016/06/petrovdanski-post.jpg  


Страдао је као жртва сплетке Симона Волха који га је бацио у немилост цара Нерона.
Погубљен је тако што је разапет на крст.
За Петровдан се везују многи народни обичаји.


Један од њих је да уочи Петровдана најстарији укућанин убере по један цвет петровца за сваког у кући. Сваки цвет намени по једном укућану, те их пободе у земњу на место где их нико неће дирати. На сам дан празника, у рану зору док још нико није устао, домаћин одлази да погледа цветове- чији цвет стоји право- биће здрав, коме је клонуо- биће болешљив, а ако је неком е увенуо- тај ће умрети.
Распрострањено је и веровање да на овај дан Свети Петар дели деци јабуке на оном свету, па се верује да пре Петровдана не треба јести јабуке. Многе мајке, које су изгубиле децу, раније нису јеле јабуке пре овог празника, јер су се бојале да њихово дете због тога не добије јабуку на оном свету.

Ако сте љубитељ јабука, на Петовдан треба да их једете, али никако не смете да их сечете ножем већ само да их гризете! Постоји веровање да на овај дан Свети Петар дели јабуке деци на оном свету, па ово воће данас симболизује сласт и мир међу људима.

petrovdanski post
 
У Војводини постоји веровање да онај ко се Петровдан гађа јабукам или их удара једну у другу призива временске непогоде.

На Патровдан домаћице праве петровдански колач са јабукама познат као “петровача”. У справљању овог колача треба да учествују и деца. Ово се сматра једним од најлепших обичаја у нашој традицији.


Стари обичај је и да се на овај дан пале лиле од сушене коре брезе или трешње чиме се призива добро здравље стоке и људи.
Верује се да Свети Петар држи кључеве од раја и да је поставио ковача на Месец да га окује и сачува за људе. Небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда) припадају њему.
На овај празник не иде се у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола.

Извор Опанак. нет

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.