субота, 6. јул 2019.

Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа - 7. јула - и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен рођењу Светог Јована Претече и Крститеља - Ивањдан.

 
Међу личностима јеванђељским који окружују Спаситеља, Јован Крститељ заузима посебно место. Његова главна улога у животу била је на дан Богојављења, када је у реци Јордан крстио Господа Исуса Христа и зато је црква дан по Богојављењу посветила његовом спомену.
 
Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа - 7. јула - и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља.
 






Шест месеца пре свог јављања у Назарету Песветој Богородици, првосвештенику Захарији у јерусалимски храм се јавио арганђео Гаврило.
 
 
Пре него што је објавио чудесно зачеће Богородице, анђео је објавио зачеће већ старе и бездетне Јелисавете, жене Захаријеве, који није одмах поверовао речи анђела Гаврила. Он је зато остао нем све до осмога дана по рођењу детета. Тада је при обрезивању и давању имена, Захарије на дашчицу написао: "Јован му је име".
 
И тада се Захарију отворише уста, језик му се разреши и поче говорити благосиљајући Бога.
 
Попут многих хришћана који су страдали на путу Господњем и Свети Јован је посечен у време цара Ирода.
 
Према предању, јеванђелист Лука је желео да пренесе Јованово тело из Севестије у Антиохију, али је успео да пренесе само леву руку. Рука је у Антиохији чувана до 10. века, а после је пренета у Цариград, одакле је нестала у време Турака.
 
Десна рука Јована Крститеља, којом је крстио Господа, чува се као највећа реликвија (уз део Часног крста и
 мошти светог Петра Цетињског) у Цетињском манастиру.
 
Свети Јован Претеча и Крститељ једна је од најчешћих крсних слава у нашем народу. Данашњи велики празник слави се и као дан кумстава и побратимстава. У нашем народу и данас се кумство изузетно цени поштује и често се каже: Бог на небу, кум на земљи!
 
У црквеном календару данашњи празник обележен је црвеним словом, што значи да спада у ред заповедних празника.
 
На фрескама и иконама свети Јован је представљен у одори од камиље длаке, са штапом на чијем је епитрафиљу написано: "Покајте се, јер се приближи царство небеско".
 






Веома честа икона у нашим црквама и манастирима је и Богојављење на којој је приказано крштење Господње, као и свети Јован како у левој руци држи своју посечену главу.
 
Свети Јован се празнује више пута у години: 7. јула - Ивањдан - рођење Светог Јована, 11. септембра - Усековање главе, 6. октобра када се обележава светитељево зачеће и 20 јануара када се слави спомен на овог свеца.
 
 : ЕПК  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.