На Петровдан многе жене у Србији месе традиционалну питу од јабука која
се назива Петровача. У припреми колача учествују и деца, па мајке овај
обичај сматрају једним од најлепших.
У Банату се за Петровдан разносе јабуке “петроваче” по комшилуку или се
даривају деца. Јабука петровача је српска аутохтона сорта јабуке и прва
међу јабукама која роди у години.
Састојци:
500 г танких кора за питу
1,5 кг јабука, најбоље петровача, а могу и друге сорте
цимет
шећер
гриз
уље
Припрема:
За почетак јабуке очистити и изрендати. Узимати по 3 коре. Сваку кору попрскати са мало уља и посути са мало шећера, у зависности да ли волите слађе.
Можете их увити у јуфку и ставити у подмазан плех, а можете коре ређати и у четвртаст плех. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пече на 200-220 степени.
Извор Опанак.нет
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.