четвртак, 14. фебруар 2019.

Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun? Ko šta slavi i zašto

 

Hrišćani sutra imaju veliku podelu, rimokatolici naime slave Svetog Valentina (Dan zaljubljenih), dok pravoslavni hrišćani slave svetog Trifuna.

Mnogi pravoslavni hrišćani ne znaju da je Valentin živeo u vreme kada smo svi bili jedna vera, pa često možemo čuti i reči koje ne priliče upućene jednom svedoku vere. Tek u 15. veku imamo „Dan zaljubljenih“, do tada se slavio samo sveti Valentin.

Da li treba slaviti jedno ili drugo, vrlo je individualna stvar. Jedno je sigurno, svi moramo poštovati tuđe, da bi cenili svoje. Nas realno ne treba da zanima ko slavi „Dan zaljubljenih“, a ko svetog Trifuna. Nemojte biti hrišćani na rečima, a na delim puni osude. Nikome mi ne trebamo i ne možemo suditi, to je pogrešno.

Poštujte ono što smatrate da je vredno poštovanja, volite ono što vam srce voli. Svakako, da se razumemo, pravoslavni hrišćani treba da slave Svetog Trifuna, vrlo je jasna stvar. Smatrao se veliki Trifun zaštitnikom poljoprivrednika.

Rođen u selu Kampsadi u Frigiji od siromašnih roditelja. U detinjstvu čuvao guske. I još od detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao isceljivati bolesti na ljudima i na stoci. U to vreme zavlada Rimskim carstvom car Gordijan, čija ćerka Gordijana siđe s uma, i time baci svoga oca u veliku žalost.

Posle mnogih Trifuna iz carstva bude i ovaj mladi Trifun pozvat po Božjem Promislu. On bi doveden u Rim gde isceli carevu ćerku. Car mu podari mnoge darove, koje Trifun pri povratku sve razdeli siromasima. U svom selu produži ovaj sveti mladić čuvati guske i moliti se Bogu.

Izvor: beogradskiportal.rs Foto: Printskrin 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6M0bIHhrULogk6LI7knerYiwMUXp6lPT4RPqwD62zAOnWsffQrxM8Rz1rmOKGtmHMxmHQCFwt0klMX1tRv-wTEaouG1aRmhsJOOw8G6RUwmEAQE1BhiMaALdnuP9lNKVNaJoN6axfo-1z/s1600/linija+za+slave.gif.gif

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.