петак, 15. фебруар 2019.

Топла зима или спарно лето

   

Упркос свом научничком опрезу када говоре о климатским променама, упркос свим прецизним анализама заснованим на вишегодишњим просецима и мерењима, и покушају да нас умире, обичном човеку довољно је што зна како је топла била ово зима па да се запита хоће ли преживети лето и какво ће тек оно бити?

Нема сумње да промене времена посебно делују на болеснике с кардиоваскуларним болестима, али, срећом, постоје препоруке које и њима знатно могу да олакшају свакодневицу. Ево неких:
Код изражених промена ваздушног притиска осетљивијима се препоручује да остану код куће. Останак код куће за време наглог отоплења с високом влажношћу ваздуха обично је препорука која се даје за тешке летње дане, али и натпросечно топла зима, попут ове, може слично да утиче на организам који се тешко прилагођава брзим променама, нарочито ако је успорен болестима и годинама. Зато, ако имате неке срчане тегобе, а посебно ако сте старији од шездесет година, причекајте с плаћањима рачуна или одласком у набавку док се метеоролошки услови не поправе. С рачунима можете и да закасните који дан, али рачун за ваше здравље је превисок ако нисте опрезни и не придржавате се савета лекара.
Такође је јако важно да узимате довољно течности а магнезијум мало коме неће пријати, посебно у количинама од по 300 милиграма дневно.
– Ако имате проблем с високим крвним притиском, не заборавите да се и зими, када долази до отопљења, крвни судови шире, па се договорите с лекарем о дозама прописаног лека. Ваља их прилагодити временским условима. Кад отопли, крвни судови се шире и притисак пада, па иста количина лека може бити превелика и изазвати нагли пад крвног притиска – упозорава проф. др Вишеслав Хаџи-Тановић, кардиолог.
Савети за болести мозга и нервног система су готово идентични онима за срчане болеснике.
Према свим постојећим истраживањима о утицају времена на расположење људи, више од 70 одсто испитаника изјављује да време утиче на њихово расположење, а око 20 одсто тврди да је тај утицај изразит.
– Људима највише смета вруће, спарно и влажно време, као и нагле промене времена, а најчешће сметње су губитак концентрације, главобоља и поспаност. Временске неприлике и промене највише сметају старијим људима, нарочито онима с неком хроничном болешћу – каже др Александра Шарановић, породични лекар из ординације" Етерна" која има деценијско искуство у лечењу најразличитијих група пацијената. Она још додаје да су жене осетљивије од мушкараца, а високообразовани подложнији утицају времена и његовим ћудима од оних са мање школе.

С обзиром на све ове околности и бројне утицаје који многима ограничавају боравак на сунцу и ваздуху, драгоцен је сваки дан у коме се добро осећате и када су сви климатски услови идеални како бисте у њему уживали напољу, на ваздуху, у шетњи поред реке. Кроз шуму, парк, а по могућству у добром друштву. Дружење, пријатан разговор и мало смеха, улепшаће сваки ваш дан али и допринеће вашем здрављу.       

Извор Политика.рс




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.