четвртак, 14. фебруар 2019.

Ово нисте знали о лету


Због магије или хемије, тек преваре су чешће лети, па су и мушкарци и жене склонији аферама кад температура подивља. Упркос повећаном броју превара, лето носи мању вероватноћу раскида него зима

    

Кад су срећни, људи не примећују да ли је лето или зима, говорио је Чехов. Неки су, ипак, срећнији лети. Имају утисак да живот тада поново почиње, као што је писао Фицџералд у "Великом Гетсбију". Или, попут списатељице Џени Хан, верују да се све магичне ствари дешавају од јуна до августа. 

Због магије или хемије, тек преваре су чешће лети, па су и мушкарци и жене склонији аферама кад температура подивља. И то је само једна занимљива чињеница о најтоплијем годишњем добу. Друга каже да лето, упркос повећаном броју превара, носи мању вероватноћу раскида него зима. А ако баш раскинете лети, вероватније је да ће то бити почетком, него крајем сезоне. 

Животна енергија осећа се и у виртуелном свету. Анализом твитова, научници су установили да су, са приближавањем лета, поруке позитивније и оптимистичније. На неке, ипак, лето не утиче добро. Мада се верује да смо због мрачних дана зими депресивнији, самоубиства су чешћа лети. Разлог, према научницима, лежи у сезонским хормонским променама.

Од Париза до Холивуда
 
Лето је доба за путовања, а на одмору, туристи, барем они из Америке највише уживају у шопингу, посети историјским знаменитостима, пливању и спортовима у води, одласку у парк и турама разгледања. Ко посети Париз треба да зна да се на летњој врелини, гвожђе на Ајфеловом торњу шири због чега симбол Француске порасте за 15 сантиметара. А следећи пут кад пожелите да убијете досадне комарце, знајте да су ови верни пратиоци лета настали пре 30 милиона година.
ЦАРСКИ НАЗИВИ  
МЕСЕЦИ Јулу је кумовао Марко Антоније који је овај месец назвао у част Јулија Цезара. Август је по себи назвао Цезаров усвојени нећак и оснивач Римског царства Октавијан Август. Септембар нема "царско" порекло, назван је по латинској речи септем, што значи седам. Не без разлога, у доба Римљана септембар је био седми месец у години.
Не профитирају само туристичке агенције лети, већ и филмска индустрија. Холивуд темпира излазак филмова за лето јер су биоскопи тад најпосећенији. Најгледанији летњи блокбастери свих времена су "Ајкула", "Звездани ратови" и "Парк из доба јуре".

Гинисови рекорди
 
Ушли смо у најврелији летњи месец. Али, не треба да се жалимо на време јер смо и даље далеко од 56,7 степени, што је званично највиша температура измерена у историји. Рекорд је забележен 10. јула 1913. године у Америци, у Долини смрти. Нешто источније, у Канзасу, падао је 1970. године град тежак 760 грама чиме је постигнут светски рекорд у овој категорији.
Највећи базен на свету налази се у Чилеу, има морску воду, дуг је 1.013 метара, и заузима површину од 8 хектара. Најдужи пешкир за плажу направила је једна шпанска фирма и представила га 2010. на Канарским острвима. Био је дугачак 87 метара, а широк 25 метара. Наредне године, 11.000 волонтера учествовало је у стварању пешчане скулптуре на Балтичком мору која је са дужином од 27,3 километра донела Гиниса Немачкој. Десет пута мање учесника, тачније 1085, имала је парада у бикинијима одржана у Кини 2012. године, али и то је било довољно да постане најдужа парада те врсте у историји. 


Исте године, у Аустралији, 1006 људи учествовало је у најбизарнијој летњој категорији - броју људи који у исто време наносе крему за сунчање.

ДИРЕКТОРИ СЕ НЕ РАЂАЈУ У ЈУЛУ 

Летње бебе, кажу научници, имају мање килограма него оне рођене у другим годишњим добима. У детињству су ова деца склонија развијању поремећаја пажње, а у одраслом добу чешће пате од промена расположења, спекулишу научници. Такође, имају мању вероватноћу да постану директори, али су срећнији. 

Извор Новости.рс

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.