четвртак, 14. фебруар 2019.

Празник Сретења Господњег

Српска православна црква слави Сретење Господње. Празник се слави увек четрдесетог дана од Божића. У нашем народу постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. 

    

Српска православна црква слави Сретење Господње, успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. 

Први сусрет Бога и човека под сводовима јерусалимског храма и сретење новорођеног Месије кога је у наручје примио праведни старац, познат као свети Симеон Богоносац, слави се увек четрдесетог дана од Божића, празника Рођења Исуса Христа. 

Сретење је празник од суштинске важности за хришћанство и његово значење указује на први сусрет Спаситеља са људима.

Сретење Господње је један од најсвечанијих догађаја и на литургији, у једној од најлепших православних молитви, изговарају се речи праведног Богоносца које изговара са Богомладенцем у наручју.

Сретење се слави од времена цара Јустинијана, када је епидемија куге односила и до 5.000 живота дневно, а земљотрес у Антиохији оставио за собом велику пустош. 

Слава Сретења веома је честа у српском народу, који за овај празник везује своју традицију и обичаје. 

Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Крађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак. 

У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу зима и лето. 

Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Извор РТС.РС

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.