субота, 19. јануар 2019.

Срећан празник БОГОЈАВЉЕЊЕ! Бог се јави браћо и сестре!

Значај Богојављенске водице

Богојављенска вода дивна је потврда православне вере. Њена је особина да годинама остаје свежа, укусна, освећена и лековита. Одавно се чува обичај да се ова водица чува у нарочитом судићу целе године, јер она помаже у свакој болести и кад мала деца имају страх ноћу, и кад човеку нагло позли и кад му храна не прија и кад не може да подноси болове у болести и кад му се смућују помисли и не зна како једну ствар да реши - и уопште, многобројни су прилике у животу и тешкоће кад се Богојављенска водица са вером употреби и стварно користи.

На сам дан Богојављења црква дозвољава да се том водицом кропе све одаје и сваки кутак и да сва чељад шију колико ко хоће. Али, у свима другим данима године, Богојављенском водицом, не сме ништа другим данима у години да се кропи, сем да се пије у болести. А здрави ако желе, морају који дан постити, па ту водицу узети ујутру.

У Македонији и данас многи ништа не једу прва два дана Великог Поста, па трећег дана окусе ту воду у знак велике светиње. У нашем народу од давнина поштује се Богојављенска водица. У 14. веку, за време цара Душана и кнеза Лазара, оним људима којим није дозвољено да се причесте због неког великог греха, дозвољено им је да посте и окусе Богојављенске водице.
Свака кућа, на дан Богојављења, кад свештеник свети воду, треба да узме у нарочит суд и да се чува преко целе године.

Из „Духовних поука“ Св. Владике Николаја

 Fotografija Света Петка Ђунис.   

Кондак (глас 4):
Јавио си се данас Васељени Господе и светлост Твоја обасја нас који Ти певамо: Дошао си и јавио си се, Светлости Неприступна.

O Господе свети, свети у стварању,
Све што Речју ствараш, Духом освештаваш.
O Господе крепки, крепки у страдању,
За свет у смрт ходиш, за свет васкрсаваш.
Господе бесмртни, певамо Ти у глас:
Оче, Сине, Душе — Боже, помилуј нас!
Оче што се јави гласом над Јорданом,
Душе што ко голуб млечни летијаше,
Син што се крсти пророком Јованом,
Три зрака светлости, једна светлост сјаше,
Тројице јављена, певамо Ти у глас:
Оче, Сине, Душе — Боже, помилуј нас!

Fotografija Света Петка Ђунис.  

Богојављенска вода

На овај дан се у свим црквама и храмовима освећује вода, коју народ узима и носи својим кућама и пије се ради здравља и просвећења душе и тела. Та богојављенска водица никада се не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога. Баш због присуства силе Духа Светога ова вода има духовна и лековита својства. Њена особина се огледа у томе што током целе године остаје свежа и освећена. Чува се у посебним посудама и користи се са искреном вером у болести, или било каквој другој недаћи. На сам Дан Богојављења може се са њом попрскати сваки кутак у кући, али у све друге дане ништа се не сме прскати њоме. Здрави је могу пити претходно припремљени зато, тако што ће који дан постити, па ће ту освећену водицу попити изјутра као када се узима Свето причешће.

Колико може да се чува Богојављенска водица?

Света Водица, нарочито она Богојављенска (коју народ углавном и узима и носи својим домовима), може се чувати неограничено време. Ма колико дуго је чували, она не губи своју освећујућу благодат нити постаје подложна кварењу. Има у народу породица које Богојављенску Водицу чувају по тридесет и више година, с тим богојављенска водицашто сваке године, од нове Водице, када је донесу од цркве, помало додају у флашу у којој држе стару водицу.
Но, главно питање је: „након једне године, када стигне нова Водица, шта да се ради са старом“? Одговор на то директно питање у црквеним књигама не пише, нити има било какво писано наређење у вези тога. Али зато постоји народно предање и обичај који је Црква прећутно усвојила, те је исти стекао предањску вредност, као и многе друге ствари које се путем предања у Цркви чувају.
Дакле, по том народном обичају, а сада и црквеном предању, уколико се сва количина Богојављенске Водице не утроши побожно у току године, онда се тај остатак, када стигне нова Водица, саспе у бунар, у реку или у цвеће. У сваком случају тамо где се неће изложити гажењу и обесвећењу.
Што се пак тиче Водице која се по домовима свети за Васкрс (никада: на Васкрс), она се у току поста може, и треба, узимати свако јутро по мало пре сваког јела, и тако утрошити. Она се управо и освећује са тим циљем, да би свети велики празник Васкрсења Христовог дочекали у освећеним домовима, али и са освећеним душама својим (као храмовима Духа Светога), чему побожно коришћење свете Водице итекако доприноси.

Из књиге:
Практична веронаука



 Fotografija Света Петка Ђунис. 

МОЛИТВЕ ПРИ УЗИМАЊУ БОГОЈАВЉЕНСКЕ ВОДИЦЕ

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин!

- Небесни Царе

- Свјати Боже

Слава... и у векове векова. Амин!

- Оче наш

Господе помилуј (12 пута)

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу Цару нашем Богу! Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

Псалам 50;

Тропар: Добросрдни и једини милостиви Господе, који имаш чашу непресушну дарова, дај и мени жедном да захватим воду за опроштај грехова.

Слава Оцу...векова. Амин!

Дјево чиста, палато Христова, молим те да моју душу, ослабљену грехом, учиниш домом Пресветога Духа, водом са животворног извора, да бих те благодарно славио.

ГОСПОДЕ ПОМИЛУЈ (30 ПУТА)

Господе Исусе Христе Боже наш, који си један са беспочетним и бесмртним Tвојим Оцем, и који си увек заједно са беспочетним и вечним Твојим Светим Духом и који си Својим пречистим и Светим Крштењем осветио ову воду, и сада освети нас грешне и недостојне слуге Твоје, који те призивају.

Ти сам, Господе, учини сада да ова Света вода, освећена присуством и благодаћу Твога Светог Духа, буде у мени, слузи Твоме, који од ње пије, на просвећење душе, освећење тела, умртвљење страсти, одбацивање лукавих помисли, одбацивање и чување од сваке сатанске напасти, исправљање живота и учвршћивање у творењу заповести Твојих и на сваку спасоносну корист.

Тако да благодаћу ове Свете воде будем заклоњен од сваког сатанског насртаја, и останем неповређен, на славу Твога преблагога и најсветијег Имена. Молитвама Пресвете и славне Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије и свих Светих Твојих. Амин!

Тропар: За време Твог крштења у Јордану засведочено је поклоњење Светој Тројици. Јер глас Очев сведочио је о Теби, назвавши Те љубљеним Сином, а Дух у виду голуба објављиваше истинитост тих речи. Христе Боже који си се јавио и свет просветио, слава Ти!

Слава...у векове векова. Амин!

Кондак: Данас си се Господе јавио васељени и светлост Твоја обасја нас, који Ти разумно певамо: Дошао си и јавио се вечна Светлости!

Сада се пије вода, у три гутљаја. Први гутљај: У име Оца; Други: И Сина; Трећи гутљај: И Светога Духа! У ЈУТРО НА ТАШТЕ СРЦА!!!

Слава неисказаној и неиспитаној доброти, слава неизмерном и кротком дуготрљењу, слава Твоме милосрђу што си сада и мене грешнога и недостојнога слугу Твога, удостојио да пијем од ове освећене и Свете воде.

Ради тога окрепи живот мој, сачувај ме неповређенога, учини да ме не обману непријатељи и да не будем заробљен нечистим помислима. Него ме обновљеног управи по Твојој вољи и оснажи за добра дела.

Удостој ме да се неосуђено причестим и светим, бесмртним и животворним Тајнама Твојим, за опроштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти радост душа наших и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим Твојим Духом, сада и увек и у векове. Амин!

-ДОСТОЈНО;

.Слава Оцу...и у векове векова. Амин!

- Господе помилуј (3 пута);

ОТПУСТ: Господе Исусе Христе Сине Божији, ради молитава пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних Отаца наших и свих светих, спаси ме грешног. Амин!
 
Fotografija Света Петка Ђунис.  
 
БОГ СЕ ЈАВИ! Слава Теби, Сине Божији, који си се у Јордану крстио и сав свет просветио, слава Теби!

Данашњи Празник јесте празник Светлости Божанске, која се јавила у лицу Господа Христа. И кад се Бог јавио, Он нам објављује сву истину о свима световима и сву истину о човеку. Човек, ради чега је човек рођен, ради чега је човек створен? Казује нам Света Тајна Крштења коју Господ данас установљава. Човек је рођен за бесмртност и Живот Вечни.

Молитве које се читају при освећењу Водице говоре нам о томе. Вода се освећује да је ми пијемо и да њоме кропимо да би се испунили бесмртности Божанске. Њу ми пијемо и њоме се кропимо да нам буде водитељ у Живот Вечни. Ето шта је Света Водица којом ти данас пуниш своје стакленце. Шта носиш из Цркве? Читава река освећених вода. Шта носиш кући својој? Носиш водитеља у Живот Вечни.

Пази, брате и сестро. Света водица, светиња велика, нека стоји под кандилом и иконом у твоме дому. Ти кад год погледаш, поклони се и реци: „Господе, хвала ти за ово велико и свето чудо којим Ти, овом Светом Водицом, одгониш зло из мога духа, нечастиве одгониш из мога дома, нечастиве одгониш из моје душе грехе, освећујеш ме њоме и обесмрћујеш њоме“.

Јавио се Истинити Бог, дао нам је сва средства за спасење, дао нам је Живот Вечни, дао нам је Истину Вечну, дао нам је Правду Вечну да тиме живимо, да тиме себи осигурамо Живот Вечни у ономе свету. Он, Истинити Бог, Који је данас јавио Себе као Свету Тројицу, нека нам свима буде у помоћи свакога дана и сваке ноћи. Нека нас води и руководи увек са Вечном Истином и Вечном Правдом, да нас хришћане уведе у Небеско Царство, где блиста радост, свака божанска радост, где блистају све вечне божанске истине, истине које се изливају из чудесне Личности Господа Христа, Који је сам Истина. Њему слава и хвала сада и увек и кроза све векове. Амин.

Свети Јустин Ћелисјки - Из Беседе на Свето Богојављање (Манастир Ћелије)
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.