понедељак, 7. јануар 2019.

Божић, најрадоснији хришћански празник: Славимо рођење Исуса Христа, Божијег сина

 
 
Божић је нејвећи хришћански празник који слави рођење Исуса Христа, Божијег сина. Овај дан се обележава 7. јануара по јулијанском, а 25. децембра по грегоријанском календару.
 
 
božić

Према Библији, Исус Христос је Син Бижији, којег је у Витлајему родила Девица Марија, благошћу Светог Духа. После Благовести Марија и Јосиф су кренули из Назарета у Витлајем, на ком се путу и Марија породила у једној штали. Анђели су пастирима дојавили весто о Исусовом рођењу, а звезда репатица је довела Мудраце са истока да се поклоне Исусу. 

Овај најрадоснији хришћански празник се одувек свечано прослављао у нашем народу. Тога дана, у рану зору, пуцањем из пушака и прангија и звоњењем црквених звона објављује се црквено славље. Обичај је да се свако поздрави са Мир Божији, Христос се роди, а да се отпоздрави са Ваистину се роди. Од раног јутра у домаћинствима се почиње са посебним обичајима, па тако домаћица, чим устане, умеси чесницу у коју стави један новчић, па се за оног ко га нађе верује да ће имати новца током целе године. Цела породица, затим, иде на јутарњу литургију, где се причешћава и након тога се враћа кући да чека полажајника.


bozic


Затим следи Божићни ручак, који је најчешће најсвечанији и набогатији ручак у години. Тада сви укућани поседају око стола и на знак домаћина устају. Домаћин пали свећу, окади кућу и укућане тамјаном и очита молитву. Након молитве, укућани се миробожају тако што се међусобно изљубе и изговоре: Мир Божији међу нама, Христос се роди! Онда се ломи чесница, окрећући се три пута у круг са лева на десно. Након чеснице, скида се печеница са ражња и ставља на сто, домаћин јој одваја главу и плећку и ставља је на чување до Малог Божића.

Опанак.нет 


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.