недеља, 27. јануар 2019.

Срећан празник - САВИНДАН! Свети Сава – наша Слава! Сваком детету, родитељу и учитељу срећан данашњи велики Празник!



Фотографија корисника Света Петка Ђунис      

Срећан празник - САВИНДАН! Свети Сава – наша Слава! Сваком детету, родитељу и учитељу срећан данашњи велики Празник!

Данас се сви ови Свети Оци и Учитељи Цркве клањају највећем српском Оцу и Учитељу, Светоме Сави. Он Духом Светим породи и препороди род Српски, он безброј деце духовне породи, и Светитеље и Испоснике и Мученике српске. Данас се и сви Српски Свети на небу клањају овоме духовноме оцу и родитељу, почевши од преподобнога Симеона Мироточивог. Њега, оца по телу, препородио је и родио духовно његов славни и свети син, Свети Сава. Светом Сави клањају се сада на небу и сви Српски Мученици, сви што погинуше за Крст часни и Слободу златну. На челу свију њих стоји Свети Великомученик цар Лазар. И онда за њим и са њим све хиљаде и хиљаде Српских Мученика, до најновијег времена.

Свети Оче Саво, опрости и помози; не престај молити се за малу Српчад твоју, и нама старима опрости све тешке и страшне грехе; опамети нас, уразуми нас, врати нас на пут светосавски, да тобом и кроз твоје дивне помоћнике Светитеље сви идемо за тобом, ка Чудесном Господу, Творцу неба и земље, и уђемо у Његово Царство, да тамо у Небеској Србији славимо Њега, Јединог Истинитог Бога у свима световима. Амин.

Свети Јустин Ћелијски
 
 
                                    Фотографија корисника Света Петка Ђунис
 
 
Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Савиндан се обележава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава. Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију.

Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква. Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

Свети Сава је написао Типик по коме се монаси владају, а написао је и житије свог оца, преподобног Симеона Мироточивог. У Студеници је 1209. године основао прву болницу на подручју Српске државе. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, па је зато и заштитник просветних установа.

Свети Сава је 1219. издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, а његова дела „Номоканон“ из 1220. и „Синодик православља“ из 1221. године постала су правни и духовни стубови српске државности.

Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве, а остао је познат као оснивач и творац Светосавског православља.

Синан-паша спалио је на Врачару 1594. мошти Светог Саве, које су до тада биле чуване у манастиру Милешева.  


Фотографија корисника Света Петка Ђунис   


Тропар, глас 3.

Био си вођа, првопрестолник и учитељ пута који води у живот. Када си дошао, светитељу Саво, најпре си твоје отачаство просветио и препородивши га Духом Светим, као дрвета маслинова, засадио си у духовном Рају најсветију твоју децу. Због тога, као равног Апостолима и светитељима, поштујући те молимо: Моли Христа Бога да нам дарује велику милост.



Фотографија корисника Света Петка Ђунис  

Тропар други, глас 8.

Наставниче Православља, учитељу побожности и чистоте, свећњаче васељене, богонадахнути украсу архијереја, Свети Саво премудри, учењем твојим све си просветио, свирало духовна, моли Христа Бога, да спасе душе наше.

                            Фотографија корисника Света Петка Ђунис    


Кондак, глас 8.

Као великог просветитеља и друга Апостола, прославља те Црква твог народа, преподобни. Но, као онај који има слободу пред Христом, молитвама својим спаси нас од свих невоља, да би ти клицали: Радуј се, оче Саво богомудри!


Света Петка Ђунис
 


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.