среда, 30. јануар 2019.

Znati čekati - glavna tajna sreće

Picture  
Kada puniš trideset pet i više, svi prijatelji i poznanici počinju delikatno da te kao umiruju, kažu, da se sa godinama povećava kvalitet, kao dobrom alkoholnom piću, da godine u velikoj mjeri utiču na kvalitet i vrijednost. Da, u pravu su: što je više godina, tim je bolja samokontrola.

Koliko problema biva u životu zbog toga što ne možeš da sačekaš! Nestrpljenja, toga kod nas žena, po pravilu, ima previše (da ga je manje ne bi škodilo), a upravo treba - sačekati. Ne treba pucati odmah, kad te šef ukori. Ne treba odgovoriti trenutno, kada se grubo odnose prema tebi u prodavnici ili transportu. 
Ne treba zvati muškarca koji ne pokazuje interesovanje za tebe. Ne treba ići kod voljenog  odmah nakon svađe da se pomiriš, kad je on kriv.  ​
Ne treba vikati, kada je muž bez razloga povisio ton. Ima još mnogo toga "ne", jer kad si mlad, emocije i hormoni - rade van granica, a ljubavi prema sebi nemaš dovoljno.

Kada postaneš zrela ličnost, čak i oni koji su te ranije uvijek mogli da izbace iz takta, kažu: "Pa, ti si uzdržana.". A ti ne znaš da li da se raduješ zbog toga ili ljutiš. Jer, s jedne strane, uzdržanost - definitivno nije znak mladosti, a s druge strane, ponekad si zadovoljan zbog toga što znaš da upravljaš sobom, da samokontrola - nije pusta riječ, i da ti to možeš.

U vašem životu, vjerovatno, dešavalo se ili se dešava nešto slično ... 

Veoma je teško zaustaviti tok svijesti, kada uragani bijesne u duši. Takvo kontrolisanje sebe je visoka klasa. Onaj ko može u pravom trenutku samo da kaže sebi: "Stop!", definitivno je u stanju da pobijedi u bilo kom ratu i bilo kojoj partiji.

Na vama je da izaberete šta će vam pomoći u tome: da li da brojite do deset, ili stotinu, pomnožite trista šezdeset pet sa dvjesta četrdeset sedam u mislima, brojite sve okololo crvene predmete. Ili razbijete svoj mobilni telefon, ako ruka krene da bira broj. Ili da pođete u kupatilo da se isplačete. Ili da izađete na ulicu i svoj rejon okružite petnaest puta. Ima još gomila načina da dovedete sebe u stanje osjećanja samouvažavanja.

Jednom u životu dođe vrijeme kada shvatiš da će sve tvoje biti tvoje, i zajedno sa tim dolazi spokoj. Počinješ jasno da shvaćaš da najbolji izbor možda nije onaj kojeg ti sudbina baca u sadašnjem trenutku.

​Da ako iz nekog razloga želiš da plačeš, to treba odmah da uradiš, ali pisma i SMS poruke treba da šalješ ujutru (sa zorom na ulici nastupiće i zora u duši). Da će posle tvoje trideset i pete, biti i trideset šesta i trideset sedma ... I život neće stati: i dostojan muškarac će se sresti, i djeca roditi, i posao će ti biti po volji. Šta tek reći za dvadeset pet? 
 
Mislim da je znati čekati - možda najvažnija tajna sreće. Ne hvatati prvu ponuđenu varijantu, već uzeti baš tu o kojoj si maštao, ne reći prvo što ti pane na pamet, zbog čega ćeš zažaliti, već reći precizno, suptilno i u metu - i biti istinski zadovoljan što si mogao da se uzdržiš i pogodiš metu.


Jer prava odluka je kao jelo koje je najbolje kad se servira hladno.
​Možete reći: "A šta je sa emocionalnom inteligencijom, ako se potiskuju emocije?". Ne potiskuju se, već ih osvješćujete i upravljate njima, adekvatno pomažete razmišljanju. Rijetke odluke donešene brzopleto, bivaju efikasne. Emocionalna inteligencija - sigurno nije histerija.

I što je najvažnije, tvoja uzdržanost rađa uvažavanje prema tebi. To je to, što sigurno treba učiti u životu. 


Autor:Lilija Ahremčik 


Prevod po tekstu: econet.ru 

Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.