недеља, 20. јануар 2019.

Срећан празник драга браћо и сестре - Сабор Светог Јована Крститеља - ЈОВАЊДАН! Срећна слава, на многаја љета!

Молитва светом Претечи ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ

Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици. Ум је мој прикован за земаљске ствари. Шта ћу учинити? Не знам. И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божјег које узима грех света. Моли Њега за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи терет, и примим плату са последњима. О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог: крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рћаво дело: очисти ме оскрнављеног гресима, и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин!

Fotografija Света Петка Ђунис.  

 
Кондак, глас 6.

Уплашивши се Твог доласка у телу, Јордан се са страхом врати. Испуњавајући пророчку службу, Јован се уплаши. Анђелске чете зачудише се гледајући Те како се телом у реци крштаваш. Сви који су у тами, бејаху обасјани опевајући Тебе, који си се јавио и све просветлио.

 Fotografija Света Петка Ђунис. 


Десна Рука Светог Јована Крститеља у Цетињском Манастиру

Већини Срба и дан данас није познато да се десна рука Светог Јована Крститеља Претече која је крстила Господа нашег и Спаса Исуса Христа у реци Јордану налази у Цетињском манастиру Рождества Пресвете Богородице.

Обиђите Цетињски манастир и у кивоту Светог Петра Цетињског наћићете десницу руку Светог Јована Крститеља заједно са честицом Часног Крста на којем је Господ наш Исус Христос разапет.

Овако она изгледа данас после скоро 2000 година.

Иначе рука Светог Јована Крститеља стигла је у Србију као поклон династије Романов краљу Александру I Карађорђевићу, заједно са иконом Пресвете Богородице Филармосе коју је иконописао Свети Апостол Лука и делом Часног Крста, зато што је краљ Александар након убиства Свете руске царске породице, остао једини Православни монарх у кога је руска аристократија имала поверење.

Све ове реликвије чувале су се у дворском храму Светог Андреја Првозваног на Дедињу, да би када је почео Други светски рат стигле на Острог одакле их је отела црногорска УДБ-а и држала у полицијском депоу све до касних 70-тих година када су их (осим иконе Богородице Филармосе) вратили Српској православној цркви.

Во Јордање крешчајушчусја тебје, Господи,
Тројическо и јависја поклоненије
Родитељев бо глас свидјетелствоваше тебје,
возљубљенога тја Сина именуја
и Дух во видје голубиње,
извјествоваше словесје утвержденије;
јављајсе Христе Боже и мир просвјешчеј, слава тебје.



 
 Fotografija Света Петка Ђунис. 

Део руке Светог Јована Крститеља у Манастиру Ватопед на Светој Гори

Тридесет година поста и молчања!
To ни горске звери не могу поднети.
Лав глад своју блажи музиком рикања.
И дрво зашуми кад ветар налети,
A ти не зашуми, нит рикну, нит јекну.
Пустињом ни плач ти ни песма одјекну!
Човек ли си, реци? Како ти је име?
Да л’ ћеш икад хтети проговорит’ c киме?
„Глас, глас, глас, ја сам глас, a Oн Реч Божја,
Послат сам да вичем деци Израиља:
Покајте се, људи, ево Он долази,
Добар плод творите свак по својој снази.
Ево, ево иде, o чудо чудеса,
Усред воде скривен огањ са небеса!
Ево јагње Божје сред вукова ходи;
Вукови, перите ћуд вучју у води
Тридесет година молчања и поста,
Шта од твога тела сем гласа преоста?
Твоје сухо тело, сенка гласа твога,
Што вест једну гласа: ево к нама Бога!
Твоје сухо тело, трску, Ирод скpши.
Ho глас оде, оде, нико да г’ угуши.
Чиј’ је глас то? од ког векови трепере?
Лава гладног? не, не човека од вере.
 
 Fotografija Света Петка Ђунис. 

Тропар, глас 2.

Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си, се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога кога си проповедао. Зато, пострадавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у Аду, о Богу који се јавио у телу и узео грех света и који нам дарује велику милост.
 
Fotografija Света Петка Ђунис.  
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.