уторак, 17. јул 2018.

Kada zaista vole - uvijek poklanjaju

Picture  
Poklanjaju, čak i ako nemaju novca. Daju ono što mogu; jer ljubav nije moguća bez poklona.  

Slikar Filonov bio je oženjen sa ženom starijom od sebe 20 godina. Katja se zvala. A on ju je zvao "djevojčica" - taj je nadimak on smislio za nju. Kada vole, uvijek smisle nježne nadimke. 
Katja je imala 58 godina; i stekla je dobru penziju. 
​Slikar Filonov je bio veoma siromašan, kao i mnogi geniji. Beskućnik, drugim riječima. Ali on je odbio da živi i hrani se od novca svoje žene; jeo je malo, iako je bio krupan muškarac. I svaku kopejku, ako je bio primoran da uzme za hranu ili za boju od Katje, zapisivao je u malu svesku i vraćao joj. Ona nije željela da uzme, mnogo ga je voljela i shvatala da je on genijale. Ali uvijek je vraćao. 
Strašno ga je mučila savjest što ne može da zaradi novac - naporno je radio, ali nikome njegove slike nijesu bile potrebne. Radio je i na crno - ali je to takođe donosilo malo novca. I patio je što svojoj Katji ne može pokloniti ništa luksuzno, lijepo ...

I zato joj je cio mjesec dana slikao maramu. Postoji tehnika - batik, kada slikate bojama na tkanini. Cio mesjec nije slikao svoje slike, već je uktašavao maramu - i dobila se ljepota i čudo. Tako je Mikelanđelo slikao svoje freske u Sikstinskoj kapeli - nevjerovatno lepo je ispalo. Umetničko djelo. 

I tu maramu Filonov je poklonio svojoj Katji. To je bio dar ljubavi. I ne tako mlada Katja se čak plašila da nosi ovu maramu - ona je izazivala uzbudljivu drhtavicu i treperenje svojom neopisivom ljepotom. U njoj je bila ogromna ljubav, u toj marami, u tom daru - sa milion crvenih ruža? To je drugačije. To se ne može kupiti za novac. 
 
 Zatim je počela blokada i umjetnik umro - prije blokade je slabo jeo, bio je siromašan. I nije preživio vrijeme smrti - nije uzimao tuđi hleb, a njemu je određeno 125 grama. Umro je od gladi, a Katja je ostala u Lenjingradu kako bi spasila njegov rad - i spasila ga je, pretrpjela je strašne muke i opasnosti. Spasila je marama, spasio ju je - dar ljubavi.

Jer kad vole, daju poklone. Posebni pokloni koji nas čuvaju i spasavaju čitav život. A voljeti se može u bilo kom uzrastu i u bilo kojem obliku. I svaka žena može biti nečija "djevojčica"; čak i ako ima pedeset i osam godina. Ponekad to ne znači ništa. Jer, duša nema starosti ...

Anna Kirjanova

Prevod teksta: http://www.cluber.ua/lifestyle/lichnaya-zhizn/2018/06/kogda-po-nastoyashhemu-lyubyat-vsegda-odarivayut/


Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.