уторак, 17. јул 2018.

Стари рецепти југа Србије: Сладолед од лубенице са слатким кајмаком и циметом

Данас припремамо сладолед од лубенице, по оригиналном рецепту из Турске, који се и данас користи у нешто измењеном облику у Грчкој, Македонији, као и на крајњем југу Србије, а који се конзумира уз хладну нану и мастику или цеђени воћни сок.

Као илустрација фотографија са сајта: wuwumagazine.com 
Као илустрација фотографија са сајта: wuwumagazine.com
Напомена: У оригиналном рецепу уместо павлаке, користи се домаћи ушећерени кајмак.

Потребно је:

300 мл слатке павлаке, мед
200 г шећера
1 зрела већа лубеница
сок од 1 лимуна, млевени ораси и пистаћи, бадеми, лешници.....цимет


Припрема:

У посуди за кување помешајте шећер и слатку павлаку и кашику меда.

Ставите да прокључа и мешајте док се шећер не отопи, па склоните са ватре.

Скините кору са лубенице, очистите од семенки и исецкајте на ситне комадиће, па је ручно испасирајте или ставите у блендер заједно са соком од лимуна и пасирајте док не добијете глатку смесу.

Процедите да изађе вишак течности.

Додајте готову смесу од слатке павлаке и шећера, додајте цимет и још мало мутите.

Смесу сипајте у пластичну ванглу и ставите у замрзивач док се не стегне.

Повремено извадите из замрзивача и промешајте, да се не би створили кристали од леда.

Служити као кугле уваљане у сецкане или млевене орахе, бадеме, по укусу. . 

Уз мастику и хладни чај од нане, пријатно!

Преузето са Стари рецепти југа Србије

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.