Стари рецепти југа Србије: Сладолед од лубенице са слатким кајмаком и циметом
Данас припремамо сладолед од лубенице, по оригиналном рецепту
из Турске, који се и данас користи у нешто измењеном облику у Грчкој,
Македонији, као и на крајњем југу Србије, а који се конзумира уз хладну
нану и мастику или цеђени воћни сок.
Као илустрација фотографија са сајта: wuwumagazine.com
Напомена: У оригиналном рецепу уместо павлаке, користи се домаћи ушећерени кајмак.
Потребно је:
300 мл слатке павлаке, мед
200 г шећера
1 зрела већа лубеница
сок од 1 лимуна, млевени ораси и пистаћи, бадеми, лешници.....цимет
Припрема:
У посуди за кување помешајте шећер и слатку павлаку и кашику меда.
Ставите да прокључа и мешајте док се шећер не отопи, па склоните са ватре.
Скините
кору са лубенице, очистите од семенки и исецкајте на ситне комадиће, па
је ручно испасирајте или ставите у блендер заједно са соком од лимуна и
пасирајте док не добијете глатку смесу.
Процедите да изађе вишак течности.
Додајте готову смесу од слатке павлаке и шећера, додајте цимет и још мало мутите.
Смесу сипајте у пластичну ванглу и ставите у замрзивач док се не стегне.
Повремено извадите из замрзивача и промешајте, да се не би створили кристали од леда.
Служити као кугле уваљане у сецкане или млевене орахе, бадеме, по укусу. .
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.