уторак, 17. јул 2018.

Стари рецепти југа Србије: Домаћи сладолед од диње и меда

Данас приремамо сладолед од диње које у овом периоду има у изобиљу, рецепт који долази негде са оријента или Турске, али и данас се користи на крајњем југу Србије, Прешеву, Бујановцу и Врању.


Као илустрација фотографија са сајта: gotvetesmen.com
Као илустрација фотографија са сајта: gotvetesmen.com

Потребно је:
300 мл слатке павлаке
200 г шећера, и 4 кашике меда
1 зрела већа диња
сок од 1 лимуна, млевени ораси или пистаћи, бадеми, лешници.....


Напомена: У оригиналном рецепу уместо павлаке, користи се домаћи ушећерени кајмак, искусне домаћице одлично знају о чему се ради.

Припрема

У посуди за кување помешајте шећер и слатку павлаку.

Ставите да прокључа и мешајте док се шећер не отопи, па склоните са ватре.

Скините кору са диње, очистите од семенки и исецкајте на ситне комадиће, па је ручно испасирајте или ставите у блендер заједно са соком од лимуна и пасирајте док не добијете глатку смесу.

Додајте готову смесу од слатке павлаке и шећера и меда и још мало мутите.

Смесу сипајте у пластичну ванглу и ставите у замрзивач док се не стегне.

Повремено извадите из замрзивача и промешајте, да се не би створили кристали од леда.

Служити као кугле уваљане у сецкане или млевене орахе, бадеме, по укусу. . 

Украсити листићима нане...

Уз домаћу лимунаду, пријатно!

Преузето са Стари рецепти југа Србије

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.