Данас приремамо сладолед од диње које у овом периоду има у изобиљу, рецепт који долази негде са оријента или Турске, али и данас се користи на крајњем југу Србије, Прешеву, Бујановцу и Врању.
Потребно је:
300 мл слатке павлаке
200 г шећера, и 4 кашике меда
1 зрела већа диња
сок од 1 лимуна, млевени ораси или пистаћи, бадеми, лешници.....
Напомена: У оригиналном рецепу уместо павлаке, користи се домаћи ушећерени кајмак, искусне домаћице одлично знају о чему се ради.
Припрема
У посуди за кување помешајте шећер и слатку павлаку.
Ставите да прокључа и мешајте док се шећер не отопи, па склоните са ватре.
Скините кору са диње, очистите од семенки и исецкајте на ситне комадиће, па је ручно испасирајте или ставите у блендер заједно са соком од лимуна и пасирајте док не добијете глатку смесу.
Додајте готову смесу од слатке павлаке и шећера и меда и још мало мутите.
Смесу сипајте у пластичну ванглу и ставите у замрзивач док се не стегне.
Повремено извадите из замрзивача и промешајте, да се не би створили кристали од леда.
Служити као кугле уваљане у сецкане или млевене орахе, бадеме, по укусу. .
Украсити листићима нане...
Уз домаћу лимунаду, пријатно!
Преузето са Стари рецепти југа Србије
300 мл слатке павлаке
200 г шећера, и 4 кашике меда
1 зрела већа диња
сок од 1 лимуна, млевени ораси или пистаћи, бадеми, лешници.....
Напомена: У оригиналном рецепу уместо павлаке, користи се домаћи ушећерени кајмак, искусне домаћице одлично знају о чему се ради.
Припрема
У посуди за кување помешајте шећер и слатку павлаку.
Ставите да прокључа и мешајте док се шећер не отопи, па склоните са ватре.
Скините кору са диње, очистите од семенки и исецкајте на ситне комадиће, па је ручно испасирајте или ставите у блендер заједно са соком од лимуна и пасирајте док не добијете глатку смесу.
Додајте готову смесу од слатке павлаке и шећера и меда и још мало мутите.
Смесу сипајте у пластичну ванглу и ставите у замрзивач док се не стегне.
Повремено извадите из замрзивача и промешајте, да се не би створили кристали од леда.
Служити као кугле уваљане у сецкане или млевене орахе, бадеме, по укусу. .
Украсити листићима нане...
Уз домаћу лимунаду, пријатно!
Преузето са Стари рецепти југа Србије
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.