петак, 13. јул 2018.

Dozvoli sebi

Picture  

Dozvoli sebi! Da griješiš. Da se uznemiriš. Da se mijenjaš. Da se diviš novom čak i od 60, kao od 16. 

Dozvoli sebi da ne odgovaraš na provokacije. Dozvoli sebi da se ne pravdaš, ne dokazuješ, ne ubjeđuješ.

Dozvoli sebi da otpustiš. I odlaziš. Od onih koji nijesu na tvom putu. Od onih koji te ne cijene. Od onih koji te ne vole i ne voliš ih.


​​Dozvoli sebi da budeš drugačija. Da se ne uklapaš u bilo koju kategoriju, okvir, stereotip, tipologiju i vrstu. Ne opravdavaj ničija očekivanja i ne postupaj kako bi ugodila nekome protiv svoje volje.

Dozvoli sebi da se ne plašiš za odraslo dijete. I za ne baš potpuuno odraslo, dozvoli sebi da se ne plašiš. Dozvoli sebi da ne misliš "osim mene, nikome ništa u ovoj kući ne treba."

Dozvoli sebi da ne trčiš ispred voza. Takođe i iza - ne treba trčati. Jednostavno - ne trči. Možda treba pričekati voz koji ide u pravom smjeru.

Dozvoli sebi ponekad da ne razmišljaš o mužu. Ili voljenom. Ili ljubavniku. Ne razmišljaj o njemu neko vrijeme. Ni gdje se zadržao, ni zašto ne odgovara na tvoju poruku već 20 sekundi, ili zašto nije kupio cvijeće. Ne razmišljaj o njemu. Razmišljaj o sebi.

Dozvoli sebi da ne obraćaš pažnju na ono što govori prijateljica. Čak i ako je najbolja. Naročito ako govori nešto "veoma važno za tebe, draga".

Dozvoli sebi da se baviš sobom. Najmanje sat vremena dnevno. Jedan sat, čak i ako se sastoji iz rascjepkanih minutnih djelova. Dozvoli sebi da ne govoriš: "Nemam vremena za sebe." Ono postoji. Dozvoli sebi da ga uzmeš.

Dozvoli sebi da sanjaš. Obavezno veliko. Dozvoli da sanjaš o neostvaljivom (kako znaš da je neostvarljivo?).

Dozvoli sebi da postojiš. Dozvoli sebi da zaslužuješ bilo koji novac, bilo kakve nagrade, bilo kakvu slavu, veliku ljubav, prekrasan odmor.

Samo dozvoli. Dozvoli sebi da budeš svoja.

Prvo SAMO DOZVOLI. Onda ćeš vidjeti šta će se desiti ...


Marja Točilina

Prevod teksta: http://xn--l1adacfhh8e.xn--p1ai/razreshi-sebe/

Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.