среда, 5. јул 2017.

Srbi! Izumire nam životinja za koju smo kao nacija i država najviše vezani

Srbi! Izumire nam životinja za koju smo kao nacija i država najviše vezani  

Izmena staništa, krivolov, i trovanje životinja najveći su krivci za nestanak pojedinih vrsta ptica čijom se brojnošću Srbija nekada ponosila. A ptica koja je među simbolima srpskog grba danas je u Srbiji izgleda svetinja samo volonterima koji se bore za njeno potomstvo.

Orao krstaš, jedan od simbola Srbije, koji se nalazi i na našem grbu, pred izumiranjem je jer je u Srbiji ostao samo jedan par o kome brinu volonteri.

– Do prošle godine u Srbiji su bila dva para, jedan se nastanio i imao svoje gnezdo u Nacionalnom parku „Fruška gora“, a drugi u specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“ u severnom Banatu. Preostao je samo drugi par, koji volonteri nadgledaju, a u okviru proijekta „Panon igl“ za zaštitu orla krstaša, koji finansira Evropska unija. U projektu učestvuju Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka – kaže Milica Mišković, rukovodilac projekta za zaštitu krstaša ispred društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

TUGA: Orao krstaš izumire u SRBIJI (FOTO)

Zadatak volontera je da spreče uznemiravanje jedinog preostalog para, ali i da drže ptice pod nadzorom.

– Kako bi zaštitili orlove krstaše, volonteri tokom sezone gnežđenja, od marta do jula, danonoćno čuvaju gnezda jer je krstaš veoma osetljiv na uznemiravanje, buku, pa čak i najmanje ljudske aktivnosti u širokom pojasu oko gnezda baš u tom periodu. Takve aktivnosti mogu da oteraju ptice sa gnezda i prekinu čitav proces gnežđenja. Naše prisustvo sprečava prilazak i zadržavanje u neposrednom okruženju gnezda. Zona zaštite je kilometar oko gnezda. Čak su i volonteri dovoljno udaljeni kako ne bi uznemiravali ptice – kaže Miškovićeva.



Prisustvo volontera je urodilo plodom jer je par dobio dva mladunca.
Orao krstaš ili carski orao (Aquila heliaca) nazvan je prema mestu gde su ove ptice nekada svijale svoja gnezda – na stoletnim hrastovima koji su na sebi imali krst i koje je naš narod smatrao za svetinju.
Danas je orla krstaša lakše u Srbiji videti u muzeju, prepariranog nego u prirodnom staništu. Od 352 vrste ptica u Srbiji, njih je najmanje.

ALIBUNAR: Redak prizor snimljen na krovu kuće, evo šta znači kada čujete poj CARSKE PTICE (FOTO)

Orao krstaš je impozantna grabljivica koja je naseljavala široke predele Evroazije, a danas je među ugroženim vrstama. Sličan je surom orlu ali je manji, dužine do 83cm i raspona krila do 205cm. Ima ga u jugoistočnoj i srednjoj Evropi, kao i u zapadnoj i srednjoj Aziji. Naseljava predele do 1000 metara nadmorske visine, ne preterano pošumljene.

Izvor: Blic
Preuzeto sa  Juznibanat.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.