уторак, 25. јул 2017.

Ako ne znate šta da radite sa svojim životom, pročitajte ovo

Picture  
Emocionalna iscrpljenost - nije tako rijedak problem. A pad energije i sumnje ( "Da li sve ispravno radim u životu?", "Kuda da idem dalje?") samo su pogodna prilika da preispitate svoje prioritete. 

U kom pravcu treba djelovti da se počne uživati u životu.
Sjećam se dok sam još bila na fakultetu, mislila sam da treba da izaberem posao, sa kojim baveći se biću srećna narednih 50 godina svog života, ili čak i više. Kako je to težak zadatak! 


Ali, realnost je takva da ne možete znati sa sigurnošću šta će vam donositi radost cio život. Ne možete čak ni znati šta će vas činiti srećnim za 5 godina. Ali, znate šta vas čini srećnim u ovom trenutku. A ako je vaša trenutna situacija depresivna, treba da idete dalje. Život se sastoji u tome da se proba razno i shvati šta se ne želi ili želi biti u budućnosti.
Zapamtite nekoliko jednostavnih istina:
 

1. Niko ne može da isplanira svoju budućnost 

Zapamtite, vi ne znate šta vas čeka. Život je pun iznenađenja i neočekivanih obrta. Ali ako se bavite time što vam se sviđa, nije bitno, da li je to posao ili hobi - to će učiniti vaše putovanje kroz život mnogo veselijim.
 

2. Sa nelagodnošću se može pomiriti

Ponekad u životu sa nečim nijesmo zadovoljni. Na primjer, možda nemamo dovoljno novca za sve, što želimo da se probamo. Ali ako se zaista želi nešto, moraju se pretrpjeti neke neprijatnosti na putu postizanja cilja. 






 
3. Život je promjenljiv, najbolje je naučiti mijenjati se sa njim 

Svašta se može dogoditi. Kada mi se činilo da imam sve o čemu se može sanjati: prelijep posao, veliku kuću u šumi. Dobila sam otkaz, izgubila kuću, i to sve dogodilo u jednoj nedjelji. Potom sam otkrila da sam trudna. To je bilo u istoj toj nedjelji. Provela sam nekoliko dana u depresiji, ležala na kauču, a onda mi je sazrio plan i otišla sam na Aljasku. Okolnosti se mogu a i potrebno ih je iskoristiti u svoju korist. Svaka neprijatnost - je prilika za nešto više.
 

 
4. Odlagati dejstva, nije najbolja strategija
Mi ne bivamo mlađi. Nažalost, to je istina. Ako ne počnete da koristite vrijeme razumno i da ostvarujete svoje snove, na kraju života, rizikujete da ostanete sa ništa. Ako zaista želite da postignete nešto - najbolje je da počnete da djelujete. Prvi korak je najteži, ali je bolje da se odvojite od interneta i krenete na posao. Nećete se pomjeriti ni milimetar, ako samo razmišljate kakve visine možete

dostići.

5. Pitanja pomažu da shvatite sebe

Odvojiti malo vremena za sebe je dobra ideja. Možete sebi postaviti stvarno važna pitanja. I beznačajna. Shvatite sebe. Meditirajte. Napravite listu onoga što vas interesuje i čime možete da se bavite ako budete imali dovoljno vremena i novca. Globalno sanjati je teško, ali je važno. Smirite svoj um sa njegovim vječnim "ali" i maštajte na ovu temu.
 

6. Ne treba skakati u vodu na glavu

Ako imate posao ili hobi u koji vas interesuje, pokušajte da se bavite time na besplatnoj osnovi, da biste tačno shvatili da li je to ono što želite da radite. Čak i najveći i najluđi snovi neće vam pomoći ako zanemarite realne akcije i iskustva. Ponekad se čini da zaista želimo nečim da se bavimo, ali pokušajući jednom, shvatamo da to nije baš ono što nam se činilo. Važno je da se proba prije nego što se radikalno promijeni život u korist sumnjivih perspektiva.

7. Važna je štednja

Ako treba da se preselite ili da odete na kurseve da biste ostvarili svoj san, bilo bi dobro da prvo zaradite novac. Radila sam mnogo godina da moj uređivački portfolio bude dovoljno veliki za rad kod kuće. I sada imam mogućnost da uređujem članak iz moje male kolibe, dobijam novac za to, i njime plaćam sve što mi je potrebno. 

8. Reći "Da!" novim mogućnostima


Prilika da se promijeni život na bolje može vam ležati ispred nosa, možda je jednostavno ne primjećujete i zbog toga je propustite. Ne propuštajte priliku. Ponekad se ona pojavljuje u pogrešnom trenutku, ali vi ne možete uticati na to. Međutim, u vašoj je mogućnosti da joj otvorite vrata - jer prilika može otići i pokucati na nečija druga. 

Picture





Kada pokušavate da shvatite šta da radite sa svojim životom, zapamtite glavno: odsustvo dejstva nije dejstvo samo po sebi. Donositi odluke i pokušati - je najvažnija stvar, iako ćete u nekim slučajevima biti nezadovoljni svojim odlukama. Na kraju svog života nećete žaliti zbog toga što nijeste rizikovali i što ste se susreli sa neuspjesima. Ali vam sigurno neće biti drago što nijeste uopšte pokušali.

 

Isključite laptop i počnite da živite. 

Autor: Michelle Kennedy Hogan

Prevod teksta:  econet.ru 

 Prevela: Beba Muratović - bebamur.com
  Izvor blog Beba Mur

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.