понедељак, 24. јул 2017.

Стари рецепти југа Србије: Тавче од леће (сочива)

Данас спремамо запечену лећу - сочиво, јело које се припрема као пасуљ пребранац или тавче. Изузетно укусно и калорично јело медитернско - турског порекла, омиљено међу становништвом на граници Србије и Македоније.

ФРото: КулинаракаФРото: Кулинарака

Потребно је:

400 г сочива
150 тврдог овчијег сира
2 главице црног лука
2 празилука
2 паприке, 200 г ајвара
уље
бибер у зрну


Припрема

Опрано сочиво налити хладном водом и оставити преко ноћи да набубри. Сутрадан променити воду па ставити да се кува на ниској температури, са мало соли док зрна не омекшају, затим га оцедити и оставити да се осуши.

На загрејаном уљу пропржити ситно насецкан црни лук и на колутове исечен празилук, када постану „стакласти" додати очишћене и на колутове исечене паприке. Динстати на умереној температури 10-15 минута, умешати оцеђено сочиво и на крају додати измрвљен или крупно нарендан сир и ајвар. По потреби налити врло мало течности у којој се кувало сочиво и по укусу побиберити.

Земљану или ватросталну чинију намазати уљем, сипати припремљену смесу и кратко пећи у добро загрејаној рерни да се ухвати танка корица. Запечено сочиво послужити топло, декорисано по жељи.

Увек можете додати добре димљене кобасице. 

Уз чашу доброг белог вина, пријатно! 

Извор

Нема коментара:

Постави коментар