Aromatični plodovi višnje mogu se
konzumirati u neograničenim količinama, zato što su prava riznica
vitamina i minerala.Ubrajaju ih u red najcenjenijeg voća, jer pored toga
što su izuzetnog ukusa imaju i lekovito dejstvo, odavno poznato u
narodnoj medicini.
Najnovija istraživanja potvrdila su
blagotvorno dejstvo višanja čija je lekovitost odavno poznata u narodnoj
medicini. Višnja se pokazala uspešnom u smanjenju upalnih procesa i
ublažavanju bola kod artritisa, naročito kod gihta.
Istraživanja su pokazala da čaša soka od
višanja može da ublaži bolove u zglobovima jer aktivni sastojci iz ovog
voća smanjuju količinu mokraćne kiseline koja je uzrok problema. Osim
toga, konzumiranjem ploda višnje štite se srce i krvni sudovi, a
redovnim uzimanje sprečava se nastajanje nekih vrsta raka, kao i pojava
dijabetesa.
Višnje sadrže biljni pigment antocijan koji je moćni antioksidans u prevenciji anemije, srčanih oboljenja i tumora.
Ovo voće je bogat izvor kalijuma, ima
visok procenat vode, oko 84 procenta, dok je sadržaj belančevina jako
nizak. Takođe, sadrže vitamin C, vitamine B grupe, i kobalt koji
snižavaju krvni pritisak, jačaju krvne sudove, posebno kapilare.
Dijabetičari ih mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže vrlo malo šećera.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.