среда, 22. јун 2016.

Hrana koja će vas najbolje rashladiti tijekom ljetnih vrućina




Ljeto donosi sjaj sunca i dugo očekivanu toplinu.
Međutim, vrući ljetni dani mogu nas neugodno iznenaditi i lišiti energije.
Ovog ljeta nemojte da vas vrućina pobjedi – napunite vaš tanjur ovim rashlađujućim namirnicama!
 

Sirovo voće i povrće


Sirovo voće i povrće, osim dragocjenih vitamina i minerala, sadrži visoki udio vode, što može  pomoći da izbjegnete dehidraciju tokom ljetnih vrućina.

Zelena salata, krastavci, tikvice, paradajz, grožđe, lubenica, dinja i naranče pomoći će da se osvježite i napunite organizam vodom, koja nam je toliko neophodna u ove vruće dane.
Od povrća se mogu praviti raznovrsne salate, a od voća - šarene voćne salate, koje će poslužiti kao hladan desert.


Čaj krizanteme


Već stoljećima kineze piju čaj krizanteme zbog njegovih rashlađujućih svojstava. Čaj krizanteme je osvježavajući napitak, ako ga servirate hladnog.

Ovaj čaj pomaže smanjiti tjelesnu temperaturu, djeluje osvježavajuće i koristi se u liječenju blage sunčanice.


Čili


Vjerojatno to zvuči čudno, da se tokom ljetnih vrućina preporučuje konzumiranje ljute, začinjene hrane.

Ali narodi Afrike, Indije i Azije to čine stotinama godina. Zaista, ljuta hrana tjera nas da se znojimo, poboljšava cirkulaciju i potiče prirodni mehanizam hlađenja tijela. Paradoksalno, ali činjenica je da će Vas čili dobro rashladiti.


Zamrznuti jogurt


Zdrava alternativa sladoledu, zamrznuti jogurt će Vas rashladiti i osvježiti bolje od sladoleda. Jogurt sadrži manje šećera i lagan je za probavu, zbog toga je odlična hrana za ljeto! Kombinirajte ga sa hladnim voćem za duplu dozu osvježenja.

 

Hladne juhe


Skoro svaka nacija ima svoju verziju ljetne hladne juhe. U ljetno vrijeme hladne juhe su savršeno jelo, jer lagane su za probavu,  osvježavajuće i hidratantne.

Najpoznatija u svijetu je gazpacho -  španjolska juha od rajčice, koja se servira hladna.  Drugi primjer hladnih juha su borch (juha od cikle), okroshka (ruska juha od povrća i kvasa),  mađarska voćna juha i vichyssoise, američka juha od krumpira i poriluka.
 

 

Pečeni krumpir ili pašta sa povrćem


Tokom vrućina poželjet ćete da preskočite obrok, ali ovo nije poželjno. Da bi ste se mogli oduprijeti ljetnoj iscrpljenosti, potrebno Vam je dovoljno ugljikohidrata.

Jedite manje obroke sa dosta ugljikohidrata, na primjer, krumpir, tjesteninu sa povrćem ili pitta kruh. Izbjegavajte  hranu, koja sadrži puno proteina ili masnoća, jer je teška za probavu i može podići Vašu tjelesnu temperaturu.
 

Menta (ili metvica)


Menta ima rashlađujuća svojstva i zbog toga je posebno korisna tokom ljetnih vrućina. Mentu možete dodati u salatu, paštu, juhu, sok, limunadu i ledeni čaj.

 

Sandalovo drvo


Sandal, osim toga što ima brojna ljekovita svojstva i prekrasan miris, je poznat u ayurvedi po svojem rashlađujućem svojstvu.

U Indiji hladna i aromatična sandalova pasta se nanosi na čelo tokom vrućih ljetnih mjeseci. Priznajem, da ćete kod nas teško pronaći sandalovo drvo,  zbog toga ovu informaciju možda nećete moći iskoristiti.
 

Zagrijavajuća i rashlađujuća hrana prema ayurvedi
 

Prema ayurvedi, svaka hrana ima svoj okus (rasu), svojstvo zagrijavanja ili hlađenja (viryu) i post-probavni efekt (vipaku). Kada Vam je vruće, pokušajte da birate hranu sa gornje liste i uskoro ćete primijetiti pozitivan efekt.
(Primjedba autora: namirnice na ovom popisu možda neće odgovarati namirnicama, koje smo spomenuli prije. To je zbog toga, da ayurveda ima svoj poseban način određivanja svojstava hrane.)
Hrana, koja hladi:
Maslac, sir, mlijeko, ghee, ulje kokosa, suncokretovo ulje, smeđi šećer, javorov sirup, grah, slanutak, leća (osim crvene), mung dal, soja, brokula, kupus, mrkva, karfiol, krastavac, celer, salata, okra, krumpir, špinat, tikvice, jabuka, banana, kokos, datulje, smokve, grožđe, lubenica, kruška, šipak, basmati riža, ječam, pšenica, bijela riža.
Hrana, koja zagrijava:
Meso, riba, jaja, jogurt, sve vrste ulja osim ulja kokosa i suncokreta, med, crvena leća, cikla, luk, rotkvica, paradajz, naranča, breskva, šljiva, smeđa riža, heljda, kukuruz, proso, zob, raž, badem, indijski oraščić, kikiriki, bućine sjemenke, suncokretove sjemenke, orah.
 

Izbjegavajte alkohol
 

Čaša hladnog piva ili martini možda se čini odličnim odgovorom na ljetnu vrućinu, ali liječnici kažu, da to nije tako.
„Kada je vani vruće, Vašem tijelu je potrebno više tekućine, da bi se moglo hladiti. Alkohol zapravo doprinosi dehidraciji organizma, zbog toga biste trebali konzumirati velike količine vode – a ne alkohola – da bi Vaše tijelo imalo dovoljno vode, da se hladi“, - kaže dr. Keyes.
Osim toga, alkohol povećava krvni tlak, što može stvoriti dodatne probleme. „Kada ste vani, na visokoj temperaturi, izbjegavajte alkohol“. Što više alkohola pijete, tim više biste mogli dehidrirati.

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!


Izvor Alternativa za Vas

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.