недеља, 26. јун 2016.

Dvostruki partneri

Autor: Zoran Milivojević 
 
Илустрација Срђан Печеничић
 
Nije retkost da muž i žena nađu posao u istom preduzeću ili organizaciji. Takođe nije retkost ni da dvoje zaposlenih koji su se upoznali na poslu, započnu vezu ili stupe u brak. U malim porodičnim ili partnerskim preduzećima pravilo je da su zaposleni u njima supružnici, a često i deca poslovnih partnera. Situacija u kojoj su ona i on ne samo partneri u životu, već i u poslu – dvostruki partneri – stvara određenu dinamiku odnosa koja, pored nekih dobrih strana, nosi i potencijalne rizike po vezu ili brak.

Da bismo bolje razumeli rizike dvostrukog partnerstva, potrebno je uvideti da ovakvi pojedinci zauzimaju dva sistema uloga. Privatno, oni su muž i žena, koji mogu da imaju još privatnih društvenih uloga kao što su uloge oca i majke. U svom braku ili porodici oni su izgradili određene međusobne odnose, zauzeli određene pozicije i sklopili različite psihološke ugovore. Bez obzira na to da li su ona i on više tradicionalni ili moderniji, uspostavili su jedan privatni sistem zajedničkih odnosa koji ima svoja pravila.

Kada su ona i on u ulozi zaposlenih u istom preduzeću, tada imaju neki drugi sistem uloga koji ih često upućuje na disciplinu i direktnu međusobnu saradnju. Nije retko ni da između njih kao zaposlenih postoji razlika u hijerarhiji, tako da je jedan supružnik nadređen, a drugi podređen. U preduzeću takođe postoji sistem pravila i ponašanja koji nekada otvoreno, a nekada prećutno definiše uloge zaposlenih.

Prvi problem koji se pojavljuje u dvojnom partnerstvu jeste „prelivanje sadržaja” iz jedne uloge u drugu. U važnim životnim situacijama, pogotovo kada postoje snažna neprijatna osećanja, ljudi teško obuzdavaju sebe da ne prenose nezadovoljstvo iz jednog sistema uloga u onaj drugi. Tako bračna svađa može da dovede da na poslu jedan partner ignoriše drugog.

Nekada je razgovor o događanjima na poslu, komentarisanje drugih zaposlenih i prepričavanje glasina glavni sadržaj privatnih razgovora. U konfliktima sa trećim osobama motiv da se zaštiti partner može da utiče na neprofesionalno ponašanje na poslu.

Drugi problem je kada u nekim situacijama jedan partner neprimereno „iskače” iz jedne uloge u onu drugu. To može da čini otvoreno, tako što pred drugima zamera partneru da nije očekivao takav zahtev ili kritiku od njega kao muža ili žene. To može da čini i prikriveno, u „četiri oka”, zamerajući drugome da je, na primer, „flertovao” sa nekim trećim na poslovnom sastanku.

Treći problem sa kojim se suočavaju osobe u dvojnom partnerstvu može da bude međusobno zasićenje. To je posebno problematično kada jedan partner stalno kontroliše onog drugog. Pouzdan znak da je došlo do zasićenja je kada partneri prestanu da se zajedno zabavljaju i smeju.

 Uspešno dvostruko partnerstvo zahteva zrelost ličnosti i sposobnost balansiranja.  

Politika. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.