среда, 8. јун 2016.

Šta izaberete da mislite danas, to će vašu figuru oblikovati sutra!


 

Kada ste opterceni viškom kilograma i želite da smršate, potrebno je da pronadjete uzrok koji je do toga doveo. Primetio sam da se mnogi žale na hranu ali hrana nije uzok vec posledica. Visak kilograma je takodje posledica, a on je omotac naše ne sigurnosti ili našeg straha.
Mnogi od nas troše svoje vreme ljuteci se na sebe što su “debeli” i osecaju krivicu zbog uzimanja prekomerne hrane. Višak težine nema nikakve veze sa hranom. U vašem životu se dogadja nešto što vas cini nesigurnim. Možete da se sa kilogramima borite i 20 godina, a da i dalje budete ”debeli” a to se dešava jer niste radila na uzroku. Ostavite težinu po strani i radite na drugim elementima kao sto su mentalne poruke koje šaljete svom mozgu tipa: ”Ne sigurna sam” .Ne ljutite se kada se težina povecava, jer celije naseg tela samo slušaju nase mentalne poruke. Kad pocnete da se osecate sigurno, višak kilograma nestaje sam po sebi. Doci ce do zaokret u vašem mentalnom sklopu.
Mnogo ce vam pomoci mentalna poruka u smislu „Imala sam probleme sa težinom“
Iz iskustva znam kako je momak dobio na kilaži a uzrok je bila ljubav.

Dok je bio mali majka mu je vecito govorila da ce ga puno voleti ako pojede sve iz tanjira. Dok mu je to govorila ljubila ga je i mazila. Kada je napunio 25 godina i raskinuo je sa devojkom, poceo je prekomerno da jede ocekujuci da ce mu se devojka vratiti i voleti ga..Sta je dobio? Posledicu, visak kilograma, zastitni omotac svoje nesigurnosti i straha. Zato prvo treba poraditi na uzroku a ne optuzivati hranu za to.
Sto se tice uzroka, ne mora znaciti da je to nesigurnost. Kod svakog je nešto drugo a na tome morate sam poraditi jer vi sebe najbolje poznajete.
Moram jos reci da su disciplina i volja najvazniji. Nažalost kada volja i disciplina popuste, kilogrami se ponovo vracaju neverovatnom brzinom. To se dešava zato sto se ne radi na uzroku vec na posledici. Mozete zaista biti uporni i mesecima ne pojesti ni gram „zabranjene“ hrane ali uspeha nema jer ste radili na spoljasnjim efektima. Neko pomisli da je bezvredan zato što ne moze da oslabi. Medjutim, težina ce se smanjiti sama po sebi ako ste pozitivni i budete spremni da se oslobodite prekomerne hrane, straha i ako ste bezbedni i sigurni u sebe
Evo kako trebaju da izgledaju imaginacije u vezi mršavljenja.
Ako ste sigurni da zaista želite da izgubite na težini a znate zašto, vaš sledeći
korak jeste analiziranje svih dobrobiti koje ćete postići – ne uopštenih kao na primer:
„izgledaću bolje“, već konkretnih. Ukljucite svih pet cula.
Primer:
Vid: Nađite svoju fotografiju na kojoj ste vitki ili koliko biste sada želeli da budete. Dodir: Zamislite kako će vam, kada ponovo budete vitki, ruke, bedra i stomak biti glatki kada ih dodirnete. Ukus: Zamislite ukuse hrane koja će biti zastupljena u vašoj novoj dijeti. Miris: Zamislite miris hrane koju ćete jesti. Sluh: Zamislite šta će oni do čijeg vam je mišljenja stalo reći o vašem uspešnom smanjenju težine Ni svih pet čula nije dovoljno za potpunu imaginaciju. Emocije su takođe važne. Zamislite kako ćete biti puni poleta i pouzdanja kada budete vitki koliko želite. Dok u mislima posmatrate svoj novi izgled, unesite se i zamislite, sa što većim brojem detalja, kakav je osećaj biti tako vitak. Kakav će biti osećaj kada se sagnete, kada vežete pertle na cipelama? Kakav kada se penjete uz stepenice? Kakav kada obučete odeću koja vam je sada tesna? Kakav kada šetate plažom u kupaćem kostimu? Ne žurite i osetite sve ovo. Osetite sa svih pet čula, jedno po jedno, kao štoje već objašnjeno. Šta ćete osećati prema samom sebi zato što ste postigli ovaj cilj?
Sada, u mislima prođite vašu novu dijetu – ne samo šta ćete jesti, već i koliko – odaberite i neku grickalicu između obroka, svežu šargarepu ili nešto slično. Recite sebi da je ovo prava količina hrane potrebna vašem organizmu i da nećete imati bolove izazvane glađu kao opomenu da vam treba još.
Pazite da se nijednom u toku meditacije ne pojave slike ili misli o hrani koju ne bi trebalo da jedete. Jedete je suviše jer je volite; i sama pomisao na nju, vašu imaginaciju će odvući u neželjenom pravcu.
Svako mora da poradi na uzroku a ne na posledici. Ako radite na posledici, kilogrami ce se uvek vratiti a ako sagledate uzrok i promenite ga tada se kilogrami sami tope. Mnogi ce naci opravdanje i oznaciti neku bolest kao uzrok a to je samo svaljivanje krivice. Uvek je neko drugi ili nešto drugo kriv za sopstveno povecanje kilograma. Medjutim, i ta bolest ima uzrok a uzrok je uvek misao koja je dovela do bolesti a ova do povecanja kilograma. Zato treba preispitati misli pre bolesti i povecanja kilograma i tu se krije odgovor i nacin kako smanjiti taj višak.
I na kraju jedna važna napomena o doslednosti.
Nikad nemojte sebi reci „E ako je ona smršala na taj i taj nacin tako cu i ja“.
Svako mora imati svoj put i svoj nacin jer je svako do povecanja kilograma došao svojim putem i na svoj nacin.
Otkrite uzrok, budite disciplinovani i imajte jaku volju.

S poštovanjem
Marjan Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.