Dočekao 152. rođendan, nikad nije bio kod lekara: Kleo se u ovaj napitak!
Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke
starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto
mleka u ishrani beba
Čovek po imenu Tomas Par, skromni engleski seljak, nalazi se na prvom mestu kada je reč o najstarijim ljudima na svetu - doživeo je neverovatne 152 godine! Vek i po stari Tomas doživeo je uz pomoć jednog jedinog napitka koji je pio svakodnevno, a to je surutka! Sastav i lekovitost surutke
Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti.
Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto mleka u
ishrani beba. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto belančevina i preko 93 odsto vode.
Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor,
gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i
aminokiseline. Sadrži samo 26 kalorija na sto grama, zbog čega je
posebno pogodna za mršavljenje. Najzdraviji napitak za bolesnu jetru
Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač
jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji
organizam snabdeva aminokiselinama BCAA, koje značajno pomažu kod
uznapredovalih jetrenih bolesti. Obolelima od ciroze suplementiranje s
BCAA pomaže dažive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci. Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom
aminokiselinom triptofanom, poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju
raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju
imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i
protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija
je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa,antioksidansa
koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod
obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Takođe,
glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom
žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti. Za izdržljivost i mršavljenje
Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom
ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti deo vašeg
svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira
telo, daje više energije pa je mnogo bolji izbor od štetnih energetskih
pića. Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji
su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste i
konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon
vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Ujedno, doprinosi i
nervnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanja. Narodni lek za probavu
Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad. Preporučuje se redovno konzumiranje kod zatvora, nadutosti, grčeva,
divertikulitisa i hroničnih upala creva. Ovaj stari narodni lek može
značajno pomoći i kod hroničnog umora, stresa, debljine, prejedanja,
visokog pritiska, pada imuniteta, želudačnih tegoba, bolesti jetre, kandide, čišćenja organizma od toksina. Priprema i primena surutke
Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od
sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama
eko-hrane ili je nabaviti od lokalnih proizvođača.
Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je
reč o pašnim životinjama koje nisu hranjene hormonima. Od 10 litara
mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke. Budući da ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje u umerenoj količini, ali možete je piti tri puta dnevno po 150 ml, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno. Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka. Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija i u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.