среда, 22. јун 2016.

Kako da se borite protiv vrućine

Tropske vrućine koje su nam ovih dana stigle iz Sahare rekordne su kad je reč o ovogodišnjem letu. One će još nekoliko dana biti nesnosne ne samo hroničnim bolesnicima, nego i onima koji su zdravi kao dren. Pred nesnosne vrućine nismo nemoćni, a jedno od „sredstava“ za borbu protiv usijanog vazduha jeste - flašica vode koju valja uzimati što češće, u malim gutljajima.



Lekari preporučuju i garderobu napravljenu od prirodnih materijala, koja ne ide uz telo već mu omogućava da diše. I, da se ne zaboravi na lepezu. Obroci ne smeju biti obilni i teški, i ne smeju se preskakati. Naočare za sunce sa filterima protiv zračenja uz šeširić takođe su deo preventivnih mera. Ostanite u kući od 10 do 18 sati ako nemate preku potrebu za izlaskom.
Postoji još niz stvari koje možete da uradite da olakšate sebi život.

Izaberite pravi cvet

Određene vrste cveća imaju miris koji unosi svežinu u prostoriju, kao na primer, orlovi nokti, ali i narandžin cvet je takođe odlična opcija, kao i angelika od koje možete da napravite lep aranžman.

Voda protiv niskog pritiska

Kako biste izbegli problem sa niskim pritiskom tokom vrućine, pijte dosta vode. Čim otvorite oči, popijte dve čaše vode, a tek onda ustanite iz kreveta. Da biste nastavili hidrataciju, pijte po čašu vode ili soka na svaka dva sata. A ako primetite da vam se manta u glavi, sedite i dignite noge iznad glave. Tu je i onaj dobro poznat savet o unosu soli. Malo posolite vodu ili sok i popijte jer ćete na taj način ubrzati cirkulaciju i povećati protok krvi.

Pijte

Pijte rashlađene napitke sa određenim začinima, na primer sok od ananasa pomešan sa zelenim čajem ili čaj od nane sa limunom.

Zavese

Navucite ih tokom najtoplijeg dana kako biste smanjili ulazak toplote u stan. Najvažnije je da budu napravljene od laganog materijala, bilo da je sintetički ili prirodni, i da imaju što više rupica kako bi vazduh cirkulisao. Boje treba da budu pastelne.

Dišite

Postoje određene vežbe u jogi koje služe tome da se telo rashladi. Gurnite jezik iza zuba, opustite usta i dišite lagano tako da vazduh ulazi u usta sa strane. Izdahnite lagano kroz nos i sve to ponovite 15 puta.

Menta

Mažite se mlekom za telo koje u sebi ima mentu i koristite te kupke za telo. Dobra opcija je i da stavite par listova mente u vodu i da je zaledite, pa da ih posle dodate u čaj.

Osveženja

Zaboravite na tradicionalni način ishrane i posegnite za karbohidratima koji mogu da se jedu rashlađeni, na primer salata ili voće. Obavezno unosite voće i povrće, na primer hladna dinja ili lubenica su odličan izbor. A mnogo dobar trik je da koristite smrznuti sok od pomorandže u koji pre toga možete da dodate različite biljke kao dresing za salatu.

Prekrivači za krevet

Za spavanje koristite isključivo posteljinu od pamuka, jer taj materijal omogućava efektniju razmenu toplote između tela i kontaktne površine, pa je samim tim i moć upijanja znoja daleko bolja.

Lampe

Koristite što manje veštačke svetlosti, dakle ako vam je baš potrebna, odlučite se za lampe. Jer što je manje svetlosti u stanu, veći je osećaj svežine.

Električni aparati

Što je više aparata uključeno, stan će biti vreliji. Uključujte samo one koje koristite, a na sve ostale zaboravite.

Biljke na prozoru

Stanovi koji su okrenuti ka jugu jesu oni koji su najugrženiji. I u njima treba da napravite zelene zavese pomoću biljaka koje ćete smestiti ispred prozora.

Krčag

Sveža voda je mnogo zdravija od one koju rashlađujete u frižideru. Ukoliko uvek želite da imate svežu vodu, čuvajte je u krčagu. Keramički krčag na primer ima veoma dobru termičku izloaciju nezavisno od toga kakva je temperatura. Keramički krčazi su skuplji, ali oni s druge strane ne menjaju ukus vode.

Biljke puzavice

Određene puzavice mogu da potpuno unesu termičku izolaciju u celu kuću. A posebne vrste puzavica možete da koristi i umesto zavesa na prozorima.

Šminka

Na vrućini što manje veštačkih proizvoda imate na koži to bolje. Ako baš želite da koristite šminku, koristite onu koja ima zaštitni faktor, blokator sunca i preporučuje se na vrućinama.

Jastuci

Najbolji su oni od lateksa jer imaju vazdušastu strukturu sa rupama koja povećava ventilaciju i zato se ne zagrevaju. Oni od poliuretana ili od pene nisu baš najprijatniji za vrele noći.

Aromatizeri

Neke arome unose osećaj svežine. Na primer, pospite na pod kupatila par kapi esencijalnog ulja od peperminta ili narandže po stanu. Takođe, možete da dodate dve kapi ovih ulja u gel za tuširanje, verujte - efekat je zaprepašćujući.

Zavese

Navucite ih tokom najtoplijeg dana kako biste smanjili ulazak toplote u stan. Najvažnije je da budu napravljene od laganog materijala, bilo da je sintetički ili prirodni i da imaju što više rupica kako bi vazduh cirkulisao. Boje treba da budu jednostavne ili prirodne ili bele boje.

Umivajte se

Kada ne možete da se istuširate da biste se osvežili, zapljuskujte se vodom. I to pomaže. Vlaženjem određenih tačaka na telu, snižava se temperatura krvi koja cirkuliše u lokalnim ekstremitetima. Kvasite zglobove ili delove tela koji imaju najveći broj površinskih arterija jer će osećaj svežine doći brže.

Sofa

Čak i prekrivači mogu da podignu temperaturu. Zato zaboravite na ćebiće i na bilo šta što nije platneno ili pamučno.

Hidrirajte se

Kako se temperatura povećava, tako koža proizvodi više masti i svaki proizvod se mnogo teže apsorbuje. Da bi vam koža ostala hidrirana, mažite se specijalnim kremama i uljima koje imaju hidrantnu bazu.

Vodena ogledala

Mali akvarijumi sa vodenim biljkama unose dosta svežine u stan. Da biste sprečili pojavu larvi, svake nedelje sipajte 10 ml varikine koja sadrži 2,5 odsto aktivnog hlorina.

Hladan tanjir

Da biste se rashladili, jedite hranu koja hladi. Dakle, na meni uvrstite plavi patlidžan, tikvice, šargarepe i bundevu sa sokom od narandže. Izbegavajte prženu hranu i preterani unos alkohola. Alkoholna pića izazivaju dehidraciju i povisuju temperaturu tela.

Izvor Blic. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.