понедељак, 24. септембар 2018.

U životu sve dolazi, sve prolazi i sve se mijenja

Picture
 
​Na početku smo svi nestrpljiva djeca. Želimo da sve što prije dođe, sanjamo da doživimo puno iskustava, da doživimo život. Kasnije dolaze neuspijesi, razočaranja, kamenje na putu ... Međutim, život je upravo to, nastaviti, prihvatiti promjene i biti ponizan tokom ovog divnog života. 
 
Ko bar jednom nije želio nešto što je prije moguće? A ko bar jednom nije želio da neki trenutak  traje zauvijek, da se  vrijeme zaustavi u istom trenutku, poput stijena koje stoje još uvijek u sredini okeana?
Nije važno, jer će dobra vremena uvijek ostati urezana u naše sjećanje. Čovek, tako reći, sastoji se od uspomena i većinu dana provodimo evocirajući divne i ružne trenutke. Priznajući da naš život uvijek ide naprijed, na način na  koji ga niko ne može zaustaviti, nesumnjivo je nešto što nas plaši i primorava da razmišljamo o tome. Međutim, ne treba se bojati puta, napredovanja.Svi smo putnici u ovom nesavršenom svijetu punom divnih stvari. Ne smijemo se bojati prolaznihgodina, već neživog života, praznih godina i emocija, trijumfa i zašto ne neuspješnih bankrota.
Hajde da se danas ukratko osvrnemo na napredak našeg postojanja, hajde da razgovaramo o onim stalnim aspektima o kojima se svakodnevno brinemo kako bi živeli potpuniji život.

U životu se sve mijenja, osim suštine
Možemo reći da u ovom životu sve dolazi, sve prolazi i sve se mijenja. Uprkos tome, postoje neki elementi koji moraju biti čvrste tačke u našem određenom mikro univerzumu.

Vaše samopoštovanje, vaše potrebe i ambicije​
Ljubav, poštovanje, dostojanstvo i naša potreba da njegujemo lični rast moraju biti suštinski stubovi našeg svakodnevnog života. Moraju da nas vode snažno i potpuno.

Postoje vremena kada, tokom ove intenzivne životne avanture, zapostavljamo mnoge aspekte u korist drugih ljudi. Neko privileguje svog partnera u nekom trenutku svog života, do tačke zaboravljanja sebe samog.

Čak i ako je sve opravdano i osjećanja su intenzivna, uvijek bi trebalo da znate kako da održite ravnotežu. Kada bismo se ponudili drugima u smislu zaboravljanja naših potreba, prije ili kasnije bi pali u zamku frustracije.

Kada izgubite svoju sposobnost da sanjate, kada  vaši dani postanu ispunjeni sa zabrinutošću ili nezadovoljstvom, vaš život prestaje napredovati. Teškoće koje akumulirate čine da patite. Dišite, relativizirajte sve što shvatite i razbijte lance koje ste smatrali potrebnim.  

Možda mislite da još jedan aspekt koji ne morate promijeniti tokom vašeg života su vrijednosti. Pa, bez sumnje postoje i ti osnovni obrasci kojeinikada nećete pasti, kao što su poštovanje prema sebi i drugima, iskrenost, vještina itd.
Međutim, u okviru ovog vitalnog napretka, svi možemo napraviti promjene u našoj ličnosti, ali i u našim vrijednostima, prema našim iskustvima. I sve će nesumnjivo imati cilj da se poboljša, jer je to  dio procesa učenja i rasta.

Nemojte se plašiti promjena, one su sidra koja lomimo kako bi napredovalu malo više u mudrosti i u skladu s onim što smo proživijli.

Picture
 
Ljubav koja prevazilazi sve
Ljubav koju osjećamo prema svojim voljenim, prema porodici, partneru ili djeci, je takođe bitna tačka naše vitalne suštine.

Ljubav nije stabilan entitet tokom vremena. I ljubav se transformiše i prilagođava. Primjer je odnos sa našim partnerom. Dva člana parice će se morati prilagoditi promjenama u životu koje nastaju tokom vremena: promjene u radu, dolasku djece, u ravnoteži koja se može pronaći između individualnog rasta i rasta u zajednici.

Sve su to trenuci koji zahtjevaju našu posvećenost, našu mudrost i sposobnost da krenemo naprijed, budući da dvije osobe imaju isto egzistencijalno jedinstvo. Delimo iste korijene koje njeguje ljubav, ali mi podižemo naše lične granate da nastavimo da rastemo.

Ključne tačke za mudro razmišljanje
- Vi ste prioritet, protagonisti vašeg života i najvažnija stvar u vašem svijetu. Nemojte se vezati za strah ili neodlučnost, jer ćete se dugoročno osjećati frustriranim.

- Nikad ne prestanite  hraniti svoje "unutrašnje dijete". Morate znati kako sanjati, budite spontani u svojoj mudrosti. Uživajte u jednostavnim stvarima,volite... Nemojte se svoditi na greške iz prošlosti ili se hraniti nostalgijom, život ne čeka one koji se zaustave u svojoj senci. Život traži svijetlost i slobodu, dozvolite sebi da rastete uz to, sa optimizmom, sa iluzijom i jednostavnošću.

Prevod teksta:https://lamenteemeravigliosa.it/nella-vita-tutto-arriva-tutto-passa-e-tutto-cambia/

Prevele: Ana i Beba Muratović - Bebamur.com​​​​​​
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.