недеља, 2. септембар 2018.

Najbolji lijek je voljeni čovjek

Picture  
​O mikrobima ranije se ništa nije znalo. 

I smijali su se naučnicima koji su pričali o malim životinjama koje izazivaju bolesti. A bile su dijagnoze koje nama danas izgledaju čudne: "umro od neuzvraćene ljubavi", " razbolio se od slomljenog srca", "dobio sušicu od razočarenja".

Ovo su bili uobičajeni medicinski izveštaji običnih ljekara. I sve je bilo sasvim razumljivo.
​​Potom su mikrobe ipak priznali; ali još nije bilo jasno - kako ove zle male životinje napadaju one koji su tužni i napušteni. I arapski ljekari prije hiljadu godina preporučivali su da se pacijentu dovede objekat njegove ljubavi. Da dovedu voljenu osobu, iako je iz daleke zemalje. A dok ide karavan - da mu se pokazuje portret voljene osobe ili čitaju pjesame o spajanju voljenih.

Tada su još bili korišćeni portreti, u dalekim predislamskim drevnim vremenima. Zašto ovo kažem, jer su i očevi psihoanalize tvrdili da je - bolest usmjerena na nekoga. Na nekog voljenog, važnog, značajnog. I rješavanje konflikta u odnosima vodi ka iscjeljenju.

Uopšte, najbolji lijek je voljeni čovjek. Čak i ako je ljubav tajna, nije bitno. Čak i njegov portret će olakšati stanje; a pažnja i nježnost - potpuno će ga izliječiti. Ako je neko bolestan, nije dovoljno voljen. A u duši je - žudnja za voljenim. I desetine ljudi želeći da ozdravi čovjek traže samo jedno, najvažnije za njega ... 


Da ga nađe. Nađe i izliječi. Da ga nazove ili napiše pismo neko ko ga može izliječiti. Zbog koga srce tajno plače ...



Anna Kirjanova

Prevod teksta: https://vk.com/tobewoman?z=photo-23228995_456243188%2Falbum-23228995_00%2Frev


Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com ​​  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.