субота, 16. јун 2018.

. Sreća se rađa od kretanja, a ne od inercije

Picture  
Svi želimo da dođe dan kada možemo zatvoriti oči, duboko udahnuti i osjetiti prijatan osjećaj blagostanja u mislima i sreću koja prolazi kroz naš krvotok. 

Ko ne voli da se osjeća dobro i osjeća sreću na svojoj koži?
Problem je što sreća ne dolazi od danas do sjutra, kao čudo. Biti srećan je više od nadanja i prilagođavanja; radi se o odlučivanju, djelovanju i korišćenju sopstvenih vrijednosti i motivacije da se izgradi nešto čvrsto. Sreća je unutrašnje stanje. To je tajna. 


​Sreća nije nešto što je već spremno. Ona potiče od naših dejstava.

~ Dalaj Lama

​Zamka neaktivnosti
Svi možemo da mislimo da nijesmo srećni, jer sreća ne ulazi u naše živote i uobičajeno je da se zapitamo: "Kada ću biti srećan?" Činjenica je da sreća ne zavisi od vremena, spoljašnjih uslova ili bogatstva. Sreća zavisi od toga šta radimo da bi je postigli.

Prema mišljenju Sonje Ljubomirski, doktora psihologije i istraživača, na 50% naše sposobnosti da budemo srećni utiču genetski faktori, 10% spoljašnji faktori, a 40% ono što radimo ili mislimo. U tom smislu, naše misli i dejstva su 4 puta veće od onoga što ne možemo da kontrolišemo. Zato nemamo izgovora da radimo na našoj sreći.

Ako nijesmo zadovoljni kako živimo, stvari se neće promijeniti samo od sebe, moramo djelovati. Žaljenje nikada nije lijek ili rešenje za dobrobit, to je prosto zamka koja dovodi do apatije i slabosti.  



Picture  

Ta neaktivnost ili inercija tako privlačna, na koju smo navikli, nije pozitivna. Nema izgovora: ako želimo biti srećni, moramo djelovati. Da li smo zaista uvjereni da ako nastavimo djelovati na način koji već čini da se osjećamo loše, stvari će se promijeniti i bićemo srećni? Do sada se ništa nije promijenilo, pa zašto i dalje biti tako slijep?
Šta znaci biti srećan?
Kao što smo vidjeli, da bi bili srećni, moramo nauciti da kontrolišemo svoje misli. Medu njima, ono što najviše utiče na naše raspoloženje, je naš licni koncept sreće.

Šta je za nas sreća? Šta je za mene sreća? Šta je sreća za druge? To su generička pitanja, ali često ih ne shvatamo ozbiljno. Ali ako ih ne shvatimo ozbiljno, kako možemo shvatiti kada smo srećni? Čak i ako damo pogrešan odgovor, moramo barem postaviti pitanje.

Kada postavite ovo pitanje, morate razmotriti različite ideje, kao što sreća nije ono što osjećamo kada kupimo automobil ili dom; Drugim riječima, nema nikakve veze sa materijalnim stvarima. Istina je da materijalne stvari daju prijatan osjećaj, ali ostaje ipak samo materijalno. Ne radi se o količini, već o kvalitetu.

Sreća nije osmijeh, iako osmijeh pomaže da je dostignemo. Sreća nije cak ni živijeti bez brige, već baviti se stvarnošću i izgradnjom onoga što čini da se osjećamo dobro, bez povređivanja drugih, ne gledajući ih kao sredstvo ili instrument.

Istinska sreća je uslov.

 
Ako želite sreću u vašem životu, donosite odluke
Nije dovoljno da samo želite biti srećni, takođe morate učiniti nešto da bi to postigli. Ovo je najvažniji aspekt. Zato što sreća zavisi od nas, od onoga što mi mislimo, od onoga što radimo, kako se osjećamo i na kraju od naših odluka. To je naša pokretna volja.
Picture

Mi biramo da budemo protagonisti našeg života ili, suprotno, da ostanemo gledati kao gledaoci. U prvom slučaju mi se približavamo blagostanju, u drugom, ulozi žrtve. Sve zavisi od nas. Odluke koje donosimo ostavlju tragove koji stvaraju putanju.
 

Ne možemo zaboraviti da sreća zahtjeva hrabrost, hrabrost da se suočimo sa sopstvenim strahovima, onima koji samo povećavaju neizvjesnost. Ne možemo biti srećni ako to ne zaslužujemo, pa je veoma bitno vjerovati u ovu mogućnost. Jer sreća je stav, stanje koje kultivišemo unutar nas, u pokretu.


Prevod teksta: https://lamenteemeravigliosa.it/la-felicita-movimento-non-inerzia/

Prevele: Ana i Beba Muratović - Bebamur.com


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.