Neke od naših dama (sandrine i sephia) okušale su se u spravljanju kolača, sokova, šećera i sl. s okusom lavande. Lunjanjući netom nabasala sam na jedan krasan mousse
od lavande te je po toj ideji nastala ova mirisna torta. Kušajte je! A
kad to budete činili, zatvorite oči i nasmiješite se poljima lavande ili
kakvom grmiću što raste ispod smokve.
Sastojci
10 osoba- Podloga od smokava
- 12,5 dag mekog brašna (Podravka tip 550)
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 6,5 dag maslaca
- 15,5 dag kristal šećera
- 1 vanilin šećer (Dolcela)
- 1 jaje
- 1,5 jušna žlica mlijeka
- 1/2 kavene žličice mljevenog cimeta
- 3 kom svježih zrelih smokava
- po potrebi maslac i brašno za premazivanje i posipavanje kalupa
- Krema od lavande
- 1 dl mlijeka
- 2 dl slatkog vrhnja (može i biljno)
- 2 kavene žličice suhih cvijetića lavande
- 5 listića želatine
- 3 žutanjka
- 7,5 dag kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 20 dag ricotta sira
- 2 dl slatkog vrhnja za šlag
- Preljev
- 2 kom svježih (čvrstih) zelenih smokava
- 2 jušne žlice otopljenog maslaca
- 2,5 dag kristal šećera
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 kavena žličica cimeta
Priprema
-
1.
PODLOGA
Miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete pjenastu masu. Pridodajte umućeno jaje, cimet i mlijeko.
-
2.
Prosijte brašno s praškom za pecivo pa dodajte prethodnoj smjesi, lagano miješajući da je posve izjednačite.
-
3.
Smokve operite, posušite i dobro vilicom izgnječite. Dodajte smokve u tijesto lagano miješajući kuhačom s rupom ili običnom kuhačom.
-
4.
Ugrijte pećnicu na 180 st. C. Kalup za torte premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto stavljajte žlicom u kalup, poravnajte ga i pecite oko 40 min. Provjerite štapićem (za ražnjiće ili čačkalicom) je li suho. Ako jest, pečeno je.
-
5.
Ohladite tijesto prvo u kalupu, pa na rešetki.
-
6.
KREMA
Mlijeko i 2 dl slatkog vrhnja ugrijte do vrenja. Osušene cvatove lavande razdvojite na cvijetiće, te 2 male žličice stavite u mješavinu mlijeka i slatkog vrhnja. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15 – 20 minuta, nakon toga procijedite tekućinu.
-
7.
Na pari tucite žutanjke, vanilin šećer i 7, 5 dag šećera dok ne dobijete gustu kremu. Prohladite.
-
8.
Stavite listiće želatine u hladnu vodu pa ih nakon 5 minuta ocijedite rukom, otopite (na posve laganoj vatri) u manjoj posudici i odmah je stavite u mlijeko.
-
9.
Spojite kremu od žutanjaka sa lavandinim mlijekom, a potom umiješajte ricottu.
-
10.
Od preostalog slatkog vrhnja stucite šlag i lagano ga umiješajte u kremu. Ostavite u hladnjaku najmanje 5 sati.
-
11.
POSTUPAK
Na ravni tanjur za torte stavite prsten kalupa za torte, pa u njega stavite ohlađenu podlogu.
-
12.
Na podlogu stavljajte oprezno žlicom ohlađenu i čvrstu kremu, poravnajte i ostavite da se još hladi (može i preko noći)
-
13.
PRELJEV
Na maslacu rastopite šećer, dodajte cimet i limunov sok te dvije oprane, posušene i izrezane na kriške, svježe smokve. Nakon nekoliko minuta sklonite s vatre, dobro ohladite i prelijte preko ohlađene torte kojojoj ste odstranili prsten kalupa i zagladili neravnine.
-
14.
Ukrasite cvijetićima lavande.
Tekst u celosti preuzet sa sajta Coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.