четвртак, 14. јун 2018.

S okusom mora…....ne, ne… S okusom smokve i okusom lavande

  

Neke od naših dama (sandrine i sephia) okušale su se u spravljanju kolača, sokova, šećera i sl. s okusom lavande. Lunjanjući netom nabasala sam na jedan krasan mousse od lavande te je po toj ideji nastala ova mirisna torta. Kušajte je! A kad to budete činili, zatvorite oči i nasmiješite se poljima lavande ili kakvom grmiću što raste ispod smokve. 

 

Sastojci

10 osoba
 

Priprema

  1. 1.
    PODLOGA

    Miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete pjenastu masu. Pridodajte umućeno jaje, cimet i mlijeko.
  2. 2.
    Prosijte brašno s praškom za pecivo pa dodajte prethodnoj smjesi, lagano miješajući da je posve izjednačite.
  3. 3.
    Smokve operite, posušite i dobro vilicom izgnječite. Dodajte smokve u tijesto lagano miješajući kuhačom s rupom ili običnom kuhačom.
  4. 4.
    Ugrijte pećnicu na 180 st. C. Kalup za torte premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto stavljajte žlicom u kalup, poravnajte ga i pecite oko 40 min. Provjerite štapićem (za ražnjiće ili čačkalicom) je li suho. Ako jest, pečeno je.
  5. 5.
    Ohladite tijesto prvo u kalupu, pa na rešetki.


  6. 6.
    KREMA

    Mlijeko i 2 dl slatkog vrhnja ugrijte do vrenja. Osušene cvatove lavande razdvojite na cvijetiće, te 2 male žličice stavite u mješavinu mlijeka i slatkog vrhnja. Maknite s vatre i ostavite da odstoji 15 – 20 minuta, nakon toga procijedite tekućinu.
  7. 7.
    Na pari tucite žutanjke, vanilin šećer i 7, 5 dag šećera dok ne dobijete gustu kremu. Prohladite.
  8. 8.
    Stavite listiće želatine u hladnu vodu pa ih nakon 5 minuta ocijedite rukom, otopite (na posve laganoj vatri) u manjoj posudici i odmah je stavite u mlijeko.
  9. 9.
    Spojite kremu od žutanjaka sa lavandinim mlijekom, a potom umiješajte ricottu.
  10. 10.
    Od preostalog slatkog vrhnja stucite šlag i lagano ga umiješajte u kremu. Ostavite u hladnjaku najmanje 5 sati.


  11. 11.
    POSTUPAK

    Na ravni tanjur za torte stavite prsten kalupa za torte, pa u njega stavite ohlađenu podlogu.
  12. 12.
    Na podlogu stavljajte oprezno žlicom ohlađenu i čvrstu kremu, poravnajte i ostavite da se još hladi (može i preko noći)


  13. 13.
    PRELJEV

    Na maslacu rastopite šećer, dodajte cimet i limunov sok te dvije oprane, posušene i izrezane na kriške, svježe smokve. Nakon nekoliko minuta sklonite s vatre, dobro ohladite i prelijte preko ohlađene torte kojojoj ste odstranili prsten kalupa i zagladili neravnine.
  14. 14.
    Ukrasite cvijetićima lavande.
   


  

Tekst u celosti preuzet sa sajta Coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар