петак, 8. јун 2018.

ТРЕЋЕ ОБРТЕЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

Треће обретење (грч: Τρίτη εύρεσις της κεφαλής), десило се у време упада мухамеданаца у Византију и иконоборачке јереси. Кад наступи иконоборачка јерес, глава је пренешена у Коман у Кападокији, где је опет била закопана док не прође опасност од те јереси. Ту је остала све до 850. године, када је поново пронађена након што је цариградски Патријарх Игњатије (847-857) имао сновиђење о месту где се глава налазила. Патријарх је вест пренео цару Михајлу III, који је послао делегацију у Коман да донесе главу. Тако је глава поново доспела у Цариград, где је 25. маја постављена у дворском храму. Управо тај датум, 25. мај, Црква прославља као Треће обретење главе.

Након пљачкашких похода латинске јереси, познатих под називом "крсташки ратови", глава је пренешена на запад, где се и данас налази. Део главе (лице) је у Француској, а други део је у Риму.

Тропар (глас 4):

Као божанско благо сакривено у земљи, Христос нам откри твоју главу, пророче и Претечо. Сви који смо се сабрали да прославимо проналазак твоје свете главе, песмама дивним Спаситељу певамо, који нас спасава од пропасти твојим молитвама.


Fotografija Света Петка Ђунис.  

Света Петка Ђунис Глава Иоанна Крестителя в тутаевском храме Иоанна Милостивого

Fotografija Света Петка Ђунис.  

Света Петка Ђунис Део главе св. Јована Крститеља се налази и у француском граду Амијену.

Fotografija Света Петка Ђунис.  

Света Петка Ђунис
  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.