субота, 23. јун 2018.

Икона Пресвете Богородице - Старица (Геронтиса)-

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnYViLG8eFgEZK1zL-wkYB0MrnbmG-tOyHR3LfdOg5JWlGpLAEg2EzEc2-0OiAYJUB3q6nrZ9IaWDjawDAMJV1xV3eWZ91LufwILQqsPhrstbSx3RRy1Trkq_W81ZtmnBRcdMh6xwcfD4/s1600/gerontissa-pantokrator.jpg

Ова света икона налази се на Светој Гори у манастиру Пантократор. За њу се везује следећи догађај: 

Један врлински игуман манастира, већ доста стар разболео се и по откривењу му се прокаже и када ће се упокојити. Жудећи да се пре свог пресељења у вечни живот удостоји пречистих и животворних Тајни Господа Исуса Христа, он замоли свештенослужитеља да убрза са Божанственом литургијом. Јеромонах међутим, не придајући значаја молби свог игумана, стане служити споро. Одједном се из ове Богородичине иконе, која се тада налазила у светом олтару, зачуо претећи глас, заповедајући свештенику да изврши жељу и вољу свог игумана.
Богородица је на овој икони у стојећем ставу. Икона је рестаурирана и опточена сребром. Насликани суд из којег се прелива уље сведочи да је једног дана на игуманову молбу чудесно преиспунила празне манастирске судове уљем.

Ова икона Мајке Божје у смутна времена арапских освајања бачена је у оближњи бунар, али је касније пронађена по указивању рођака једног од злочинитеља, који је због своје дрскости тешко настрадао. Тај варварин намерачио се, из свог безумног презира према хришћанској светињи, да исцепка и издеље на комадиће ову свету икону и да њоме запали свој шиш (наргиљ). Међутим, истог тренутка је због своје безочне замисли ослепео.

Икона Пресвете Богородице Старице 80 година налазила се у бунару. Кајући се због свог безумља и надајући се да ће у својој тешкој муци пронаћи олакшање и утеху, онај несрећник је на издисају наложио свом блиском рођаку да и по његовој смрти оде на Свету Гору и покаже монасима где је бачена ова света икона. Његови рођаци заиста су отишли на Свету Гору и показали монасима место где је била бачена ова драгоцена светиња, након чега је са свим почастима извађена и постављена на своје место.

Света Петка Ђунис



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.