субота, 9. јун 2018.

Светогорско кољиво – рецепт

   

Светогорско кољиво – рецепт

Црквењак, или у већим манастирским обитељима, посебно одређени монах (κολλυβάς) има задужење, да у дане сагласне са манастирским типиком, припрема кољиво било за литургију у част светог, или за парастос упокојенима.

Кољиво у свим обитељима Свете Горе се справља на сличан начин. Обичним данима кољиво служи црквењак на изласку из цркве, док празницима кољиво раздаје трпезарац пред крај ручка. Светогорско кољиво представља праву посластицу те се често братија на трпези почасти њиме уместо сервираног колача. Кољиво се увек спрема у довољној количини да трпезарац свакоме ко пожели може напунити по пуну чашу (шољу) кољива, у коју га обично и сипа свима за трпезом.

На велике празнике, панигире (манастирске славе), светогорци уз помоћ разних природних боја и сувих семенки, изображавају и целе празничне иконе у свим њеним бојама.

пшеница за кување
млевени орах
млевени лешник
млевени бадем
пржени сусам
презле
кокосово брашно
суво грожђе
млевени цимет
мускатни орах
шећер
језгра ораха, лешника, бадема за декорацију


Одређену количину чисте пшенице, у зависности од тога колико кољиво спремате, кувајте у води, све док се зрна не отворе. Скувану пшеницу процедите и исперите чистом водом. Оцеђену пшеницу распоредите по платненој салвети да се зрна просуше. Након извесног времена измешајте у дубљој посуди све састојке осим шећера. Препоручљиво је да најпре помешате пшеницу са презлама, како би презле упиле преосталу влагу са зрна пшенице. Потом додајте прженог сусама, млевених ораха, лешника и бадема, кокосово брашно и мало изренданог морског ораха. Када сте све добро измешали, додајте цимет и шећер.
 
Овако припремљену смесу равномерно распоредите по тасу за кољиво, или у другу адекватну посуду. Преко распоређеног жита нанесите танак слој млевених ораха, а затим слој ситног (кристал) шећера. По ободу кољива наизменично распоредите једно до другог, језгру ораха или бадема или лешника са зрнима сувог грожђа. Циметом, уз помоћ изрезаних шаблона изобразите крст или лик светога на белој подлози шећера. Можете свакако и без шаблона, или користећи опет коштуњаво воће или суво грожђе.
 
Рецепт као и фотографије преузете са блога http://svetogorac.blogspot.rs/ највеће ризнице занимљивих текстова о Светој Гори – обавезно посетите ову страницу
 
На фотографијама неки од светогорских кољива

 
 

 
    

  

  

  
Текст у целости преузет са блога Bacuskablog.wordpress.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.