четвртак, 5. новембар 2015.

Vagus – tajni iscjelitelj u nama

Vagus je najveći živac vegetativnog živčanog sustava koji, zbog dužine i razgranatosti, smatraju poveznicom između duha i tijela. On prosljeđuje informacije od mozga ka srcu i trbuhu i obrnuto, prima informacije iz tih organa. Evo kako ga stimulirati

Živac suosjećanja

Katkad se osjećamo kao da nismo baš posve svoji, kao da glava, srce i tijelo nisu najbolje povezani. Nemirni smo i fizički se ne osjećamo baš najbolje. Tajnu krije živac koji se zove vagus i proteže se od mozga kroz vrat, preko prsnog koša do srca, pa dalje prema trbuhu i probavnim organima.
Vagus je najveći živac vegetativnog živčanog sustava koji, zbog dužine i razgranatosti, smatraju poveznicom između duha i tijela. Vagus prosljeđuje informacije od mozga ka srcu i trbuhu i obrnuto, prima informacije iz tih organa. On je poput centrale koja sabire sve relevantne informacije iz tijela.
U domeni tog živca je i opuštanje i obnova. Vagus tako može usporiti frekvenciju srca, poticati lučenje enzima za probavu, a brine se i za pravilan rad crijeva. Poremećena funkcija ovoga živca osjeća se u cijelom tijelu. Neki ga smatraju glavnim borcem protiv brojnih bolesti, drugi živcem suosjećanja.

Kako ga stimulirati?

1. Stanite uspravno i leđima se naslonite na zid. Skupite lopatice i otvorite prsni koš. Pogled usmjerite naprijed.
2. Između zida i glave uglavite meku lopticu ili nešto slično tome. Nemojte jako pritiskati.
3. Laganim pokretom glave unatrag blago pritisnite lopticu. Glavu pritom ne spuštajte. Vrat i leđa ostaju mirni. Na licu se stvara blagi podbradak.
4. Držite tako pritisnuto 20 do 30 sekundi.

Ovu vježbu radite svaki dan, može i više puta dnevno. Njome utječete na istezanje kratkih mišića zatiljka i pritom rasterećujete vagus u njegovu korijenu.

Mirta Lijović
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.