петак, 27. новембар 2015.

Svadbarski običaji u Srba

svadba  

10. Materina pogača

Pogacha(1)
 

Mladina majka (u nekim krajevima umesto majke to čini tetka) trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove – materina pogača. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.

9. Bacanje sita

Sito-za-svadbu
 

Kada mladenci nakon venčanja dođu u svoj novi dom, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa preko krova kuće za sreću. U nekim krajevima običaj je da se jabuka napuni novčićima kako bi mladence pratilo blagostanje. Sito se baca na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu – i mlada će se zadržati u kući.

8. Puškom u jabuku

tenk
 

Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Kapija od dvorišta ostaje zatvorena sve dok mladoženja ili stari svat ne obore jabuku pucnjem iz puške. Običaj je jako star i simbolizuje mladoženjinu sposobnost kao muškarca i lovca. Obaranjem jabuke dokazuje da je sposoban brinuti o svojoj budućoj ženi

7. Kićenje mladine kapije

torta
 

Mladina kapija se kiti svežim cvećem ili tilom u obliku cvetova, a može i da se dekoriše raznim ukrasnim mašnama. Tako okićena kapija se dugo čuva posle venčanja i reprezentuje odlazak devojke iz kuće svojih roditelja. Dekoracija bi trebala da se čuva makar do mladenaca, poznatog verskog praznika koji je posvećen mladim bračnim parovima koji su u toj godini započeli zajednički život.

6. Biseri

Lepa-biseri
 

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliti mnogo suza tokom braka.

5. Biće muško

muško-dete
 

Pre odlaska na venčanje mlada prima blagoslov od roditelja i nazdravlja sa svatovima. Mlada pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela – biće žensko. Običaj je da mlada pre odlaska sa svatovima iz svoje kuće, odigra kolo kako bi je pratila sreća u životu.

4. Prenošenje preko praga

mlada-preko-praga
 

Prenošenje mlade preko praga je opšte prisutan običaj svugde u svetu. U našem narodu se objašnjava verovanjem da svaka kuća ima svoju zmiju zaštitnicu koja živi ispod kućnog praga. Kako je nova osoba u kući (mlada) ne bi uvredila dok je zmija zaštitnica ne upozna mlada izbegava gaziti prag. Zato je mladoženja i prenosi preko njega.

3. Bokal s vodom

mladenci-običaji
 

Stari, skoro zaboravljeni običaj. Pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću, na prag se stavi bokal s vodom. Pri ulasku, mlada treba da ga obori nogom za dobrobit kuće. Običaj povezan sa paganskim verovanjem da se za putnikom prosipa voda za srećan put.

2. Da se mlada lakše porodi

porodjaj
 

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola i dolazak svatova devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac, i mlada će se lako poroditi.

1. Ispraćaj kuma kući

kum
 

Pred kumovom kapijom i kapa se skida je izreka koja oslikava poštovanje koje uživa kum. Kada kum reši da krene kući, ne sme da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično jednom pa drugom nogom, a da mu pri tom niko ne pomaže. Ne treba spominjati da je po starom srpskom običaju kum tada u najmanju ruku pripit te je ovaj običaj svojevrstan spektakl.


Нема коментара:

Постави коментар