субота, 21. новембар 2015.

Свети Арханђел Михаил

Св. Архистратиг Михаил и остале небесне бестелесне Силе.
Божји анђели били су празновани од људи још из дубоке старине. Но то празновање често се изметало у обожавање анђела. Јеретици су свашта погрешно тврдили о анђелима и дан данас то чине.
Неки су  у анђелима видели богове; други и ако их нису сматрали боговима називали су их створитељима целог видљивог света.
Лаодикијски помесни сабор који је био на 4 или 5 година пре Првог Васељенског Сабора 335. год, својим 35. правилом одбацио је поклоњење анђелима као боговима и установио њихово правилно поштовање.
У време  Силвестра папе римског и Александра патријарха александријског (IV в.) установљен је овај празник Архистратига Михаила и анђелски небеских Сила у месецу Новембру. Зашто баш у Новембру?
Зато што Новембар представља девети месец после месеца Марта. У месецу Марту сматра се да је било стварење света. А девети месец после Марта узет је због 9 чинова анђелских, који су најпре створени. 
Ти чинови су следећи:
  • шестокрили Серафими,
  • многоочити Херувими,
  • богоносни Престоли,
  •  
  • Господства, Хиландарска икона Св Арх. Михаила
  • Силе,
  • Власти,
  • Начала,
  • Архангели и
  • Ангели.
Војвода целе војске ангелске јесте архистратиг Михаил.
Када је сатана, Луцифер, отпао од Бога, и повукао собом у пропаст један део анђела, тада је Михаил устао и узвикнуо пред неотпалим ангелима: “Пазимо! стојмо смерно пред Творцем нашим, и не помишљајмо на оно што је противно Богу! Погледајмо каква страдања претрпеше они који заједно с нама беху саздани, и досада заједно с нама беху причасници Божанске светлости! Обратимо пажњу како се они због гордости изненада из светлости сурваше у таму и са висине стропошташе у бездан! Погледајмо како спаде с неба јутарња звезда Даница и разби се на земљи!“
И све небесне војске верних ангела громовито су запојале: “Свет, Свет, Свет, Господ Саваот, пуни су земља и небо славе Твоје.“
Такво уједињење светих ангела доби назив Сабор ангела, јер они удружено, једнодушно и једногласно славе Оца и Сина и Светога Духа – Свету Тројицу, којој и од нас иловачних нека је слава вавек. Амин.

О АНЂЕЛИМА

Међу ангелима влада савршено једномислије, једнодушност и љубав, а уз то још и потпуна послушност нижих чинова вишим чиновима, и свих укупно светој вољи Божјој. Сваки народ има свога ангела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога ангела хранитеља.
Треба се увек сећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога ангела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се све огромно мноштво ангела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свакога човека.
Нека би нас Бог помиловао и спасао молитвама св. архистратига Михаила и осталих небесних сила бестелесних. Амин.
Да ангели Божји непрекидно опште са овим светом о томе сведочи Св. Писмо јасно и непобитно. Које из Светога Писма које из Св. Предања црква православна дознала је имена седморице началника ангелских сила, и то: Михаила, Гаврила, Рафаила,Урила, Салатила, Јегудила, Варахила (уз то неки спомињу и осмог – Јеремила).
Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу? Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода.
Св. Гаврил значи – муж Божји, или крепост Божја. Он је благовеститељ тајни Божјих, нарочито тајне боговаплоћења, и свих осталих тајни, које с оном стоје у вези.

Сабор св. архистратига Михаила и свих небеских сила
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.