четвртак, 5. новембар 2015.

7-dnevno apstiniranje od negativnosti

Da, histerija prodaje novine i kasne večernje vijesti. Ali pomaže li vašoj duši pronaći utjehu? Kako se istinski osjećamo nakon što na portalima satima ganjamo skandale, nesreće, tračeve? Ili kad ogovaramo, okrivljavamo, predbacujemo. Pokušajte apstinirati od negativnosti sedam dana, postat ćete mirniji, sigurniji, usredotočeniji i manje bespomoćni. Evo plana

Život je strašanKao što se neke tjelesne bolesti smatraju zaraznima, tako je zarazna i mentalna bolest negativnog, nezdravog razmišljanja. Ako ste dovoljno dugo okruženi negativnim ljudima i utjecajima, počet ćete opažati svijet kako ga oni opažaju. Prihvatit ćete njihovo nezdravo viđenje koje govori "nije li život strašan?" i ono će vam postati uobičajeno.
Tjedan dana pokušajte postiti od negativnosti i ustanovite hoćete li se osjećati lakše. To je jedna od najdjelotvornijih terapijskih metoda koje sam ikada primijenila. Svi moji pacijenti koji su iskušali tu 'dijetu' postigli su sjajne rezultate: poboljšanje odnosa, pojačano samopouzdanje i manje zabrinutosti te strahova. Dijetu u kojoj se odričemo negativnosti držimo na sljedeći način: 

- Prekinite dodir s negativnim medijima. Izbjegavajte sve televizijske ili radijske emisije, novinske članke ili filmove s temom "nije li život strašan?" ili vijesti o najnovijim krizama, bolestima ili prevarama potrošača. Ako budete morali doznati nešto doista važno, netko će vas obavijestiti.
Ako nakon dijete odlučite vratiti negativne medijske priče u život, držite se svojeg razmišljanja. Možemo izabrati biti objektivni i ne "progutati" novinarski senzacionalizam kao krajnju istinu. Da, histerija prodaje novine i kasne večernje vijesti. Ali pomaže li vašoj duši pronaći utjehu? 

- Izbjegavajte ljude sklone negativnostima, kritiziranju i osuđivanju. Njihova duhovna bolest može biti zarazna! Takve ljude uputite stručnjaku koji će im pomoći ako im je potrebno rame za plakanje. Izbjegavajte njihovo društvo i telefonske pozive tjedan dana (ako ne i zauvijek) jer je vašoj duši potreban predah od njihovih negativnih utjecaja. Zapanjit će vas razlika u razini energije koju ćete ostvariti tim korakom!
Mnogi pacijenti mi govore: "Ali moj supružnik je negativan! Kako mogu izbjegavati negativnost kad živim s negativnom osobom?" Uvijek ih podsjetim da je negativan odnos dvostran. Ako živite s negativnim partnerom, znajte da on dijelom odgovara na vaše ponašanje. Bez obzira na to jesu li u pravu ili u krivu, većina supružnika sklona je vaše zadovoljstvo ili nezadovoljstvo doživljavati osobno. Ako ste zadovoljni, vaš će se partner osjećati dobro. Ako niste zadovoljni, vaš se partner osjeća ranjivo. Kad zbog apstinencije od negativnosti zablistate od sreće, bit ćete privlačni svojem partneru koji će to shvatiti kao svoju potvrdu i osjećati olakšanje jer vi izražavate zadovoljstvo.
U konačnici, vi imate moć iscjeljivanja najvećeg dijela negativnosti u svojim odnosima. Istodobno ne bih željela da sebe optužujete za partnerovu sklonost zlostavljanju ili za nesnošljivost. Možda je vaše samopoštovanje u određenom trenutku bilo nešto slabije pa ste privukli partnera koji je potvrdio taj nedostatak osjećaja vlastite vrijednosti. Kad ojačate, vaši će se odnosi nedvojbeno promijeniti. Oni vrijedni spašavanja će zacijeliti. Drugi će prirodno iščeznuti. Vi ćete spremno prihvaćati te promjene znajući da ste sigurni, snažni i voljeni. 

- Izbjegavajte negativne misli ili negativne riječi. Naše misli su magneti i glasnici. Nadzirite svoje misli i šaljite samo poruke ljubavi, optimizma i uspjeha. Tako ćete u svoj život privući upravo te kvalitete. Tjedan dana izbjegavajte prigovaranje, kritiziranje, osuđivanje ili ocrnjivanje bilo koga i bilo čega (pa čak i ogovaranje filmskih zvijezda!). Vaša će duša odahnuti jer više neće morati neprestanim žudnjama za hranom odbijati negativne utjecaje. 

- Ponavljajte afirmacije ili se molite. Ovo je glavno jelo na jelovniku duševne hrane. Afirmacije su najvažnije oruđe za prevladavanje straha od promjene. Naši strahovi najčešće proizlaze iz: nedostatka samopouzdanja; nedostatka vjere u vlastitu darovitost, inteligenciju ili sposobnost, vjerovanja da ne zaslužujemo bolje; strahova da će nas drugi ostaviti, otpustiti ili se razvesti od nas ako budemo "dizali prašinu" ili se žalili; strahova da smo varalice koji ne zaslužuju uspjeh; strahova da će se situacija pogoršati i da se mi nećemo moći vratiti na sadašnju razinu sigurnosti; i strahova da su naši ciljevi neostvarivi.
Nakon nekog vremena počnete vjerovati u te strahove, koji zapravo proizlaze iz nevjerovanja vlastitoj intuiciji i njezinim poticajima na promjene. Ne vjerujemo da imamo dovoljno vremena, kreativnosti, inteligencije ili novca za slušanje onog što nam intuicija govori. 
dr. Doreen Virtue iz knjige Žudnja za hranom u izdanju Planetop

Izvor http://www.sensaklub.hr/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.