понедељак, 12. новембар 2018.

Dolaze nam „Vračevi“ – lečili su besplatno: Sveti Kozma i Damjan, sreda je dan kao svaki drugi?

  

Veliki svetitelji Božiji, mnogo Srba slavi baš ovu slavu, a još više ljudi poštuje ova dva sveca. Ove godine u narodu poznati „vračevi“ (lekari) padaju u sredu.

Bili su veliki iscletilji, lečili su narod. Ako ćete slaviti slavu, neka bude posna. Ne zaboravite na to, jako je bitno. Tako ćemo ceniti ova dva velika svetitelja.

Oni koji poste sredu samo na određeni praznik koji im se čini kao veliki, prave veliku grešku. Probajte da postite češće sredom i petkom. Trudite se, ako ne ide baš svake nedelje, dajte sebi na trud i polako ćete zadobiti disciplinu.

Behu naučeni lekarskoj veštini, i besplatno pomagahu bolesnim ne toliko lekarijama koliko imenom Gospoda Isusa Hrista. I behu prozvati bezmezdnim vračima, tj. Besplatnim lekarima, jer besplatno lečiše i tako ispuniše Hristovu zapovest: badava primiste, badava dajite (Mat. 10, 8).

Toliko behu oprezni u besplatnom lečenju ljudi, da se Kozma istinski naljuti na brata svog Damjana, što ovaj uze tri jajca od neke žene Paladije, i naredi Kozma, da posle usnuća njegove ne stave e ga do brata mu Damjana. U stvari Damjan sveti ne uze ta tri jajca kao nagradu za to što on isceli bolesnu Paladiju, nego što ga ova zakle Presvetom Trojicom, da uzme ta tri jajca.

Ipak po usnuću njihovoj, u mestu Feremanu, behu zajedno na istom shodno otkrovenju Božjem. Behu ova braća sveta čudotvorci veliki i za života i posle usnuća.

Izvor: beogradskiportal.rs


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.