U
prošlom postu pisala sam o lavandi i o divnim keksićima sa limunom i
lavandom koje sam isprobala. Spomenula sam i da sam radila dvije
marmelade sa dodatkom lavande. Jedna od njih je ova. Doduše, ovo je
druga po redu koju sam radila (i zadnja koju sam napravila, prije par
dana) ali sa njome sam toliko zadovoljna da ne kažem oduševljena da sam
je odlučila prvu predstaviti.
Moja
ljubav prema marmeladama i njihovoj izradi je već poznata, i oni koji
me znaju do sada su uglavnom sa zanimanjem slušali o tom mom
oduševljenju, veselili se svakoj novoj degustaciji ...., uglavnom dobro
smo se razumjeli :). A sada , .....hm, nakon ove marmelade i moje priče o
njoj malo su me počeli i ispod oka gledati i pitati : "B.je dobro ?",
"što joj je sada?" :):). A ništa mi nije, samo sam kombinirajući jabuke
, ostale sastojke i lavandu dobila nešto sa čime sam se oduševila i još
uvijek sam oduševljena :)
Ali hajdemo od početka , ova marmelada nastala je ovako :
-
na dnu recepta za jednu drugu marmeladu sa lavandom kojega sam čitala
pisalo je "možete napraviti i sa jabukama", a ja sam do sada napravila
dvije marmelade sa jabukama i niti sa jednom nisam bila posebno
zadovoljna da bih je i ponovila. Jabuke inače jako volim i uvijek sam
spremna za jednu finu svježu jabučicu, ali čim ih krenem pretvarati u
nešto drugo više ih toliko ne volim. Ovdje se dogodilo nešto sasvim
drugačije:
- prvi "klik"- idem napraviti ovu kombinaciju sa lavandom.- drugi "klik" - što sve osim lavande dodati u marmeladu, ništa posebno, uz odlične jabuke koje sam imala dovoljno je samo još malo vanila okusa i biti će ok.
- treći i zadnji "klik" - dogodio se još dok sam je kuhala i mješala, već sam tada vidjela da će biti posebna, a kada je marmelada bila gotova , kada sam je razlila u staklenke , i kasnije kada sam je i probala samo sam rekla : "ona je lijepa, ona je nježna, ona je fina, ona je posebna, .....ona je kao dama ! "
Naravno da sam još uvijek pod dojmom to ponovila svima koji su htjeli slušati o ovoj važnoj novosti u mom svijetu marmelada:) , e, a onda je krenulo ono: B. je dobro ?", "što joj je ?" :)
A ovu "damu" sam napravila ovako:
2 kg jabuka
450 g.šećera
4 kesice vanilin šećera
1 velika žlica lavandinih cvjetića (u mom slučaju sušenih)
1/2-1 vrećice želina + 2-3 žličice šećera
čiste i zagrijane staklenke
- Jabuke ogulite , odstranite sjemenke i izrežite na kockice.
- Stavite ih u veći lonac, prelijte vodom, neka prokuhaju i kuhaju još oko 10-15 minuta dok ne omekšaju.
- Kada su omekšale u blenderu ili kroz pasirku ih usitnite, da dobijete nešto kao pire od jabuka.
- Pire tj.usitnjene jabuke staviti u posudu za kuhanje, dodajte oko 1-1,5 dcl vode u kojoj su se kuhale jabuke. Dodajte šećer i vanilin šećer. Sve dobro promješajte. Kuhati na jakoj vatri dok ne uzavri , zatim malo smanjiti vatru i kuhati još oko 10 minuta uz stalno mješanje. (obavezno stalno mješajte jer se lako zalijepi za dno, i pazite jer vrenjem dosta prska, ako to ne možete kontrolirati mješanjem jednostavno smanjite vatru na minimum i biti će lakše) - Zatim dodajte želin u kojega ste umješali 2-3 žličice šećera, umješajte ga dobro, neka smjesa opet zakuha i kuhajte mješajući još oko 3 minute. (količinu želina prilagodite željenoj gustoći i čvrstoći marmelade, ja sam stavila cca 2/3 vrećice i bilo je taman kako treba)
- zatim umješajte žlicu lavande i bržim mješanjem je umješajte u smjesu. Nakon 10-15 sekundi skinite sa vatre i još malo mješajte da se lavanda dobro rasporedi po marmeladi.
- Marmeladu razlijte u čiste i zagrijane staklenke , dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i neka tako stoje 10 minuta. Nakon toga ih vratite na pravu stranu, i kada se ohladi preostaje vam samo uživati u ovoj marmeladi.
Okus lavande i vanille je usitinu "u tragovima", tako nježan, kao da je tek dašak lavande ušao u svaku staklenku i dao marmeladi tu notu njezine posebnosti.
Marmeladu sam isprobala naravno na dvopeku , ali i na palačinkama i u ovom slučaju prednost ipak dajem palačinkama, a kako stvari stoje ovu ću najviše konzumirati samu, onako jedna mala slatka žličica moje "dame" za ljepši dan ! :)
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.