среда, 28. фебруар 2018.

МОЛИТВА СВЕТОМ НАУМУ ОХРИДСКОМ ИСЦЕЛИТЕЉУ БОЛНИХ

Fotografija Црква Уб.  

Угодниче Бога живога, свети Науме Чудотоврче, ти си испунио закон Бога и Спаса нашега Исуса Христа и добио од Њега живот вечни. Теби се с љубављу поклањамо и теби смерно благодаримо за премнога чудотворства твоја, који си помагао немоћним људима и прославио име Господа Бога и Спаса свога.

Радуј се, верни слуго Божји, теби се даде благодат Свесветог Духа Божјег: да ђаволе изгониш, да болне исцељујеш, да слабе подижеш, да тужне утешује и да у свим невољама људима помажеш. Тога ради ми, иако недостојни, чествујемо тебе као духовну свиралу, којом се потребитима излива сила и утеха небеска и усхићено величамо Творца Који теби, човеку, дарова такву божанску силу и богатство.

И сада, праведниче и пријатељу Ангела, преподобни оче наш Науме, пред тобом ничице падамо и с покајањем, умилењем ти се молимо не престај молити се пред престолом Пресвете, Једносушне и Нераздељива Тројице за сав православни род хришћански, за све што су на власти, за све што су у невољама и патњама, за епископе, свештенике, ђаконе и монахе, за осниваче и приложнике свете обитељи твоје, за оне што долазе и поклањају светим и свечасним моштима твојим, за све православне који се моле теби, за болесни и оне што у вери умиру, за старце и младиће, за девојке и мајке, за заробљенике и њихово спасење, и за сав православни народ српски. Светитељу оче наш Науме, покриј немоћи наше, исцели бољке наше молитвама својим.

Још ти се сада молимо и за слугу Божјег (име) који пати од слабости и тешке болести. Ако он би свезан грехом својим, или грехом родитиља својих, или грехом рођака својих, и због греха га снађе ова болест, ти посредуј, о ангелоподобни светитељу, пред престолом Господа Који те је прославио, да грех опрости и болест исцели. Ако је, пак, ова болест по допуштењу Божјем, по светој речи Божјој: "Кога Господ љуби онога и кара; бије свакога сина кога прима", онда ти самилосно умоли свемилостивог и свежалостивог Бога, да се смилује на овог слугу свога и да не допусти надчовечанска страдања: јер су људи тело и ништавило, и ми не можемо савладати ниједно страдање без благодати Бога који нас окрепљује. Светитељу оче наш Науме, услиши нас брзо и исцели слугу Божјег (име) светим молитвама својим, да не кажу неверници: где је његов Бог?

О свети и преподобни оче Науме, покажи силу даровану ти од свемогућег Господа, и на слузи овом, као што си и до сад показивао над безбројним болесницима и слабима и онима који са вером и покајањем прибегавају к чесној раки твојој. Исцели му и оздрави и душу и тело; одагнај и избаци из њега пакосника тела људског ђавола, укрепи тело његово здрављем и снагом, да би се душа његова имала у чему подвизавати и кајати и за Царство Небеско припремати. Отерај од њега превремену смрт, да би још добрим делима угађао благоме Богу и обрео милост Божју на страшно суду Божјем.

Помоли се, о преславни Науме чудотворче, о слузи овом, да му Господ опрости све грехе вољне и невољне, и да га Духом Својим Светим очисти од сваке прљавштине светим молитвама твојим, оче Науме, да би он прослављао Свету Тројицу Која је тебе прославила Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.