уторак, 6. фебруар 2018.

. Ako ste umorni, krećite se polako

Picture  
Svijet u kojem živimo je vrlo iscrpljujući. Nije blagonaklon. Umorni ste čak i od toga što živite u njemu. Umorni ste  što mnogo  brinete, pazite, dajte svijetu, koji nikad ne daje ništa zauzvrat. Umorni ste od neizvjesnosti. Umorni od sivila svakodnevnog života. 

Kada ste bili puni svijetlih nada, optimizam je nadmašivao cinizam, bili ste spremni da stalno dajete. Ali razbijeno srce, neispunjena obećanja, neuspjeli planovi - sve ovo vas je postepeno vraćalo sa neba na zemlju. Svijet nije uvijek bio dobar prema vama i gubili ste više nego što ste pobjeđivali, a sada nemate apsolutno nikakve inspiracije da pokušate ponovo. Razumijem vas.

​Istina je da smo svi umorni. Svako od nas. Posle određene starosti, mi nijesmo ništa drugo nego vojska slomljenih srca i bolnih duša koje očajnički traže harmoniju. Želimo više, ali smo suviše umorni da to tražimo. Ne sviđa nam se to gdje smo sada, ali smo previše uplašeni da započnemo nešto od početka. Moramo rizikovati, ali se plašimo da vidimo kako se sve oko nas može jednostavno raspasti. Na kraju, nijesmo sigurni ni da li možemo ponovo da počnemo.

Ima još jedna istina, da smo umorni jedni od drugih - umorni od igara koje igramo, laži koje pričamo, neizvjesnosti koje dajemo jedni drugima. Ne želimo da nosimo masku, ali takođe ne volimo ni da budemo naivna budala. Moramo igrati uloge koje mrzimo i pretvaramo se, jer nismo sigurni u svoj izbor.

Znam kako je teško nastaviti raditi nešto ili pokušavati ponovo,  kada su duševne sile na izdisaju. A ti optimistički ideali koje ste jednom njegovali, sada izgledaju beznadežni i glupi. Ali evo šta vas molim, ako ste tako blizu odustajanja: napravite još jedan pokušaj, iz sve snage.

Mnogo smo životnoradosniji nego što možemo da zamislimo, i to je nesporna istina. Sposobni smo da pružimo više ljubavi, više nade, više strasti nego što sada dajemo. Želimo trenutne rezultate i predavamo se ako ne vidimo efekat. Razočarani smo zbog nedostatka povratnih informacija i jednostavno odustajemo od svih pokušaja.


Shvatite, niko od nas ne može biti  nadahnut svakog dana. Svi smo nekada iscrpljeni. Svi smo nekada frustrirani. Svi smo nekada umorni. Činjenica da ste iscrpljeni i umorni od života, uopšte ne znači da stojite mirno. Svaki čovjek kojem ste se nekada divili, bar jednom se osjetio poraženo u potrazi za snom. Ali ga to nije spriječilo da postigne svoje ciljeve. Ne dozvolite sebi da se predate bez obzira šta da radite, bez obzira da li je to svakodnevna rutina ili realizacija velikih i grandioznih planova.
Kada ste umorni, krećite se polako. Krećite se mirno, ne žurite. Ali se ne zaustavljajte. Umorni ste zbog potpuno objektivnih razloga. Umorni ste, jer mnogo mijenjate i radite. Umorni ste jer rastete. I jednog dana ovaj rast možda će vas istinski nadahnjivati.
 

Irina Lagranž

Prevod teksta: http://sobiratelzvezd.ru/esli-vy-ustali-dvigajtes-medlenno/#more-34482


Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.