Osim što ćete pomisliti želju, na ovaj veliki praznik treba da pripremite i odgovarajuća jela
U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljansku noć pomišlja želja i jedu pihtije.
Iako njih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Sastojci: 3 suve i 3 sveže svinjske nogice, 2 para svinjskih ušiju, 3 svnjska repa, jedna svinjska kolenica, 1 teleća noga, biber u zrnu, so i 4 glavice belog luka.
Priprema: Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u veći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1 litar vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (u zavisnosti od toga koliko vam je meso staro).
Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.
Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na komade željene veličine. Iseckano meso rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.
Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom mlevenom paprikom.
Izvor Stil.kurir.rs
U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljansku noć pomišlja želja i jedu pihtije.
Iako njih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Sastojci: 3 suve i 3 sveže svinjske nogice, 2 para svinjskih ušiju, 3 svnjska repa, jedna svinjska kolenica, 1 teleća noga, biber u zrnu, so i 4 glavice belog luka.
Priprema: Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u veći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1 litar vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (u zavisnosti od toga koliko vam je meso staro).
Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.
Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.
Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na komade željene veličine. Iseckano meso rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.
Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom mlevenom paprikom.
Izvor Stil.kurir.rs
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.