понедељак, 29. јануар 2018.

Ljubičasto zlato: korisna svojstva lavande

Ljubičasto zlato: korisna svojstva lavande  

Lavanda se već dugo smatra nezvaničnim simbolom Provanse, zajedno sa cvrčcima i roze vinom iz doline Rone.

Stanovnici regiona ljubavlju nazivaju lavandu lila zlato i gaje je u velikim količinama. Mirisni cvetovi lavande u kesicama nalaze se u našim plakarima, posteljinama, volimo eterična ulja, pa čak i sladoled od lavande sa delikatnim mirisom i neobičnim ukusom. Ljubav prema lavandi proširila se daleko izvan Francuske.
Spavanje
Za šta je ulje lavande korisno? Jedna od prvih osobina esencijalnog ulja lavande je aromaterapijska - biljka ima jaki umirujući efekat. Ljudima koji se redovno žale na nesanice i anksioznost, propisane su kapi lavande i mirisni sprejevi na jastuku - samo naprskajte sprej nekoliko puta i polako i duboko udahnite.
Pozitivno razmišljanje
Mislite pozitivno! Lekari su dokazali da molekuli iz ulja lavande mogu smanjiti ekscitabilnost centralnog nervnog sistema. Nije ni čudo da se lavanda koristi kod lečenja nervnih poremećaja, depresije, teškog zamora, lošeg raspoloženja i opšteg umora.
Korisna svojstva lavande ovde se ne završavaju - mirisni cvetovi ne samo da poboljšavaju vaše psiho-emotivno stanje, već i značajno povećavaju koncentraciju. Ako verujete istraživanjima, posle udisanja lavande broj grešaka se smanjuje i memorijski resursi rastu.


Ljubičasto zlato: korisna svojstva lavande
Lavanda u kuhinji
Cveće lavande i voda lavande se ne koristei samo u parfimeriji, kozmetici i aromaterapiji. Ove komponente su našle primenu u kuhinji. Pored čuvenog sladoleda sa lavande od cveća lavande se prave peciva, daje se neobična boja džemu, čaj i poslastice.
Kako da koristite eterično ulje lavande kod kuće:
Ukoliko dođe do besanih noći i teških misli spasite se udisanjem pare lavande. Sipajte u duboku posudu toplu vodu, dodajte nekoliko kapi ulja, pokrite glavu peškirom i udišite paru tri do pet minuta.
Drugi način zahteva više vremena, a to je - topla kupka sa uljem lavande. Napunite kadu vodom na temperaturi koja ne prelazi 37 stepeni. Pomešajte kašiku mleka i 7-10 kapi etarskog ulja lavande i rastvorite u vodi. Okupaj se ne više od 15 minuta, bez potapanje grudi -  loše je za srce.

Ulje lavande pomaže da ublažite svrab i iritaciju od uboda insekata.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.