уторак, 9. јануар 2018.

Devojke, obratite pažnju: Stari običaj za Badnje veče otkriva za koga ćete se udati

 woman-578428_1280

Naši stari tvrde da Božić donosi ljubav u naš dom, ali i lik osobe sa kojom ćete provesti čitav život.

eliki deo naše tradicije vezan je upravo za božićne praznike. Međutim, ono što možemo primetiti jeste da većina ovih običaja počiva na prizivanju sreće, ljubavi i zdravlja u naš dom, ali i izbegavanju nekoliko stvari koje tu istu sreću mogu narušiti.

Stari običaj unošenja slame u dom na Badnje veče simbolično oživljava scenu Hristovog rođenja u slami. Ipak, naš narod prema ovom ritualu ima poseban odnos, te postoje mnogi običaji koji govore o tome šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo činiti sa njom.

Jedan od tih običaja govori o tome da se slama ne treba gaziti bosim nogama, te je većina ukućana uglavnom obuvena ili u čarapama. Onaj ko prekrši ovo pravilo, osećaće bolove u nogama tokom čitave godine.

Kako je Božić praznik ljubavi i rođenja, nekoliko običaja se vezuje upravo za ljubav, a u nekim delovima Srbije veruje se da se na ovaj dan može predskazati osoba koja nam je suđena za ceo život.
Upravo zbog toga, devojke i momci imju običaj da prespavaju da božićnoj slami, jer se veruje da će onaj kojeg te večeri budu sanjali biti baš ta osoba za koju će se udati.

 GLOSSY.RS

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.