петак, 19. јануар 2018.

Danas slavimo Bogojavljenje: Bog se javi, Vaistinu se javi!

Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte"

 

Bog se javi, Vaistinu se javi!
 
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, tradicionalnim plivanjem za Časni krst u gradovima širom Srbije.
 
Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte".
 
Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani.
 
Na današnji dan u svim crkvama i hramovima osvećuje se voda. To je svečani obred kojem, skoro redovno, prisustvuje mnoštvo naroda, koji osvećenu vodu nose svojim domovima, jer se ta Sveta Vodica - Bogojavljenska, čuva u svakom domu preko cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi (bolesti, uznemiravanje od strane zlih duhova). U nekim našim krajevima običaj je da sveštenik sam raznosi Bogojavljensku vodicu po domovima vernika. 

Izvor Stil

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKiUNs5fODGa83g19APS07rT6X5ZFZfM8JxbXjF1FBY_6tXdsBB5zKO3Wz3M_lvIHaYUWn3SHgi_SQ1VG3jGSkye7nKW4cRU2owOQn6xH9wd1ZHvPs4bPnKks5NrdAORZGpMNz416UWL-L/s1600/linija+za+slave.gif.gif 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.