субота, 24. јун 2017.

Danas je praznik Sveti apostoli Vartolomej i Varnava

https://www.krstarica.com/wp-content/uploads/2014/06/11.jpg  

Danas je praznik Sveti apostoli Vartolomej i Varnava. Sveti apostol Vartolomej, jedan od dvanaest velikih apostola, propovedao je Jevanđelje sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom. Propovedali su najpre u Aziji, a potom u Indiji i Jermeniji. 
 
U Jeropolju, ovi apostoli su umrtvili ogromnu zmiju koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Ne shvatajajući njihovo delo, neznabošci su ih osudili i razapeli na krst.

Upravo tada se desio snažan zemljotres, a prestrašeni ljudi, misleći da ih Bog kažnjava zbog ovih mučenika, skinuli su ih sa krsta, ali apostol Filip već beše izdahnuo. 

Vartolomej je preživeo i otišao potom u Indiju, gde je preveo Matejevo jevanđelje na indijski jezik. U Albanopolju jermenskom ubio ga je carev brat Astijag. Episkop Agaton sahranio ga je u hram, a kasnije su mošti ovog sveca prenesene u Benevent, pa u Rim. 

 – Sveti apostol Varnava, jedan je od sedamdesetorice, zvao se prvo Josif, ali su ga apostoli nazvali Varnava – Sin Utehe. U vreme Halkidonskog sabora, čudesno se saznalo za njegov grob. Posle otkrivanja čudesnih moštiju, Kiparska crkva je, kao apostolska, proglašena samostalnom. Zato se ovaj događaj javljanja apostola Varnave vezuje za autokefalnost Kiparske crkve.

U velikom delu Srbije ovaj praznik naziva se još i Vratoloma (Vrtoloma), te su prisutna brojna verovanja:

Na ovaj dan ne valja se peti na drvo, da se ne bi slomio vrat; takođe, treba izbegavati sva mesta na kojima vreba opasnost od pada. U Homolju se na današnji dan obustavlja svaki rad, a u nekim delovima istočne Srbije se smatra da ukoliko se na Vratolomu radi postoji velika opasnost od poplava, oluja i grada.  


SPC i njeni vernici obeležavaju danas veliki prznik koji je veoma poštovan u pravoslavnom svetu. Danas je Sveti Vartolomej i Varnava. Sv Vartolomej jedan je od dvanaest velikih apostola, propovedao je jevandjelje sa Sv Jovanom Bogoslovomi apostolom Filipom. Propovedali su širom Male Azije, Indije, Jermenije. Ne shvatajući njihovo delo, neznabožci su ih osudili medjutim Vartolomeja nisu razapeli i on je preživeo.
Sv apostol Varnava jedan je od sedamdesetorice,rodjen je na Kipru. Najpre se zvao Josif a kasnije Varnava-sin utehe. Oba sveca praznuju se danas. 



slika sv. varnava  


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.